Zanimljivosti

Časne sestre zgrću milione

Časne sestre zgrću milione
Foto: Ilustracija | Časne sestre zgrću milione

Nakon nedjeljne molitve u crkvi Šantel u Alijeu, časne sestre drže poslovni sastanak.

Naime, razmatraju nove narudžbe sapuna i kozmetičkih proizvoda koji se ovdje proizvode, a koji su postali hit širom Francuske, a sada i u Njemačkoj. Naime, riječ je o zajednici benediktanskih časnih sestara koje proizvode prirodnu kozmetiku još od 1954. godine. Ovu praksu su započele dvije časne sestre; jedna hemičarka i jedna matematičarka, koje su udružile snage i pokrenule nešto što će decenijama kasnije postati pravi brend.

Danas se u ovom samostanu proizvode losioni za tijelo, gelovi za tuširanje, a časne sestre imaju i sopstvenu laboratoriju koja radi punom parom. Koliko imaju narudžbi svjedoči i to da jedva uspijevaju da ispoštuju sve molitve i sve poslovne rokove.

"Ili ćemo se razvijati, ili ćemo se ugasiti", kaže majka Paskal, koja nadzire proizvodnju: "Moramo se razvijati, povećavati promet jer sve ove vidove modernizacije zahtijeva naša klijentela", kaže majka Paskal.

Za benediktince manuelna proizvodnja je imperativ jer tako slijede pravilo svetog Benedikta.

Sve dok nije termin molitvi sestre mogu raditi na svojim proizvodima. One ručno proizvode sve - od sirovina za proizvode pa do pakovanja.

Najstarija sestra u samostanu Mari Suzan ima 97 godina i ona je nadstojnica samostana. Uprkos svojim godinama, ona je aktivno uključena u rad laboratorije.

O tome kolika je potražnja za njihovim proizvodima svjedoči i podatak da su morali da zaposle deset ljudi sa strane, koji bi im pomogli u proizvodnji.

"Nije nam namjera da prodajemo proizvode kako bismo se obogatile. Od zarade isključivo održavamo ovaj samostan, jer drugačije ne možemo", kaže majka Paskal. Proizvodi se prodaju u buticima, malim parfimerijama, ali i preko interneta. Samostan ima i svoju Facebook stranicu, gdje reklamiraju svoje proizvode koji se prave isključivo od prirodnih proizvoda. O tome koliko su popularni svjedoči podatak da su prošle godine ostvarile prihod od milion evra! Zarada uglavnom ide na renoviranje samostana te njegovo održavanje.

(The Nation)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije