Zanimljivosti

Diplomata biciklom od Haga do Beograda u humanitarne svrhe

Diplomata biciklom od Haga do Beograda u humanitarne svrhe
Diplomata biciklom od Haga do Beograda u humanitarne svrhe

Holandski diplomata Ivar Skers biciklom će preći put od rodnog Haga do Beograda, kako bi prikupio pomoć za djecu oboljelu od raka u Srbiji.

Skers, koji je politički sekretar i šef odjeljenja za medije, kulturu i javnu diplomatiju u Ambasadi Kraljevine Holandije u Srbiji, na put će krenuti u subotu 30. aprila, a putovanje će trajati 13 dana.

Predviđena ruta je 2.038 kilometara i prolazi kroz šest zemalja - Holandiju, Njemačku, Austriju, Mađarsku, Hrvatsku i na kraju kroz Srbiju, saopšteno je iz holandske ambasade.

Cilj putovanja je, kako se navodi, prikupljanje pomoći za organizaciju Nurdor Srbija (www.nurdor.org), udruženje roditelja čija djeca boluju od raka i koji su osnovali udruženje za brigu o djeci koja su na terapiji u beogradskim bolnicama. Djeca borave u kućama udruženja Nurdor kad god ne moraju da su u bolnici i tako provode više vremena sa roditeljima.

Nurdor u potpunosti zavisi od donacija. U martu 2015. godine tim Ambasade Holandije posjetio je jednu od Nurdorovih kuća u Beogradu u okviru inicijative "Holandija radi", čiji je cilj da se okupe pojedinci, grupe prijatelja ili kolega, i da zajedno realizuju neki projekat u svom kraju. Holandska ambasada je u Nurdor roditeljskoj kući opremila dječje igralište, zasadila sadnice jabuka u vrtu, postavila police za knjige, obezbijedila knjige i druge ukrase za kuću, kaže se u saopštenju.

Sav prikupljeni novac će biti upotrebljen kako bi Nurdor Srbija mogao da nastavi da obezbijeđuje najbolje moguće uslove djeci koja boluju od raka, kao i da njihovim porodicama olakša dug i bolan proces liječenja.

Skers je prošle godine imao sličan pokušaj da biciklom ide od Haga do Beograda, i tom prilikom je donirao 60.000 dinara Nurdoru, ali je putovanje morao da prekine na pola puta zbog povrijede ruke, saopštila je holandska ambasada.

(N.N/RTRS)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije