Zanimljivosti

Dogodilo se na današnji datum, 16. jun

Dogodilo se na današnji datum, 16. jun
Foto: Ilustracija | Dogodilo se na današnji datum, 16. jun
Srna

Danas je petak, 16. jun, 167. dan 2017. Do kraja godine ima 198 dana.

1671. - U Moskvi javno pogubljen vođa ustanka donskih kozaka i seljaka Stepan - "Stenjka" Timofejevič Razin, predvodnik bune od 1667. protiv ruskih spahija i carskih činovnika koji su slobodne kozake pretvarali u kmetove, a seljacima naturali još teže obaveze. Pobunjenici su zauzeli Caricin, Astrahan, Saratov i druge gradove između Dona i Urala i u Povoložju, ali se ustanak razvijao stihijno i na kraju je u krvi ugušen.

1779. - Španija objavila rat Britaniji i počela opsadu Gibraltara.

1826. - Turski sultan Mehmed Drugi poslije pobune janjičara, ugušene u krvi, ukinuo janjičarsku vojsku i uveo nizam (redovna vojska). Janjičare je 1330. od otete i poturčene djece hrišćanskih podanika osnovao sultan Orhan. Murat Drugi je dozvolio da se u janjičare primaju i Turci, a 1638. je ukinuto uzimanje hrišćanske djece. S opadanjem turske moći janjičari su sve češće izazivali bune i nerede i postali opasni za tursku vlast.

1852. - U Novom Sadu štampan prvi broj lista "Serbski dnevnik", sa književnim dodatkom "Sedmica", koji je potom izlazio 12 godina, jedan od rijetkih slovenskih listova u austrijskoj carevini. U listu koji je pokrenuo i izdavao Danilo Medaković sarađivali su najbolji srpski pisci. Kad je 1859. Medaković prešao u Srbiju, urednik lista je postao Jovan Đorđević.

1858. - Rođen švedski kralj Gustav Peti, koji je tokom vladavine od 1907. do smrti 1950. osigurao neutralni status Švedske u oba svjetska rata.

1876. - Na Cetinju, poslije pregovora vođenih od oktobra 1875. do februara 1876, potpisan Ugovor o savezu Srbije i Crne Gore protiv Otomanskog carstva.

1890. - Rođen engleski filmski glumac Artur Stenli Džeferson, poznat kao Sten Lorel, "Mršavi" iz tandema s Oliverom Hardijem, koji je glumio "Debelog". Oni su u urnebesnim komedijama gradili komiku na paradoksima dovedenim do krajnosti, ali humor nikad nije bio zajedljiv. Filmski producenti i sada ubiru profit od njihovih filmova, a njih dvojica su završila u sirotinjskoj bolnici. Filmovi: "Muzička kutija", "Naši odnosi", "Na Divljem zapadu", "Dva dobra drugara", "Fra Djavolo", "Mi iz Oksforda", "Veliki posao", "Naša žena", "Udri brigu na veselje".

1917. - Sazvan Prvi sveruski kongres Sovjeta.

 

1920. - U Londonu održana prva sjednica Društva naroda, preteče UN, osnovanog radi očuvanja mira i kolektivne bezbjednosti poslije Prvog svjetskog rata.

1930. - Umro srpski političar i filolog LJubomir Stojanović, sekretar Srpske kraljevske akademije, koji je 1921. sa Jašom Prodanovićem osnovao Republikansku stranku i bio njen prvi predsjednik. Prethodno je kao pripadnik Samostalne demokratske stranke više puta bio ministar prosvjete i jednom premijer. Djela: monografija "Život i rad Vuka Stefanovića Karadžića", stari srpski pisani spomenici "Miroslavljevo jevanđelje", "Stari srpski natpisi i zapisi" (šest knjiga), stari ljetopisi, djela Vuka Karadžića, uključujući "Vukovu prepisku", udžbenici gramatike, studije o starim srpskim štamparijama, o srpskim crkvama u 15. i 16. vijeku, o arhiepiskopu Danilu.

1942. - Na konferenciji na Tjentištu 38 delegata Crne Gore, Boke i Sandžaka u Drugom svjetskom ratu donijelo rezoluciju u kojoj je kao jedini cilj označeno istjerivanje okupatora i istaknuto da je narodnooslobodilački pokret u Crnoj Gori, Boki i Sandžaku sastavni dio borbe naroda Jugoslavije.

1944. - Na Visu u Drugom svjetskom ratu postignut sporazum jugoslovenske kraljevske izbjegličke vlade - koja je bila pod snažnim pritiskom zvaničnog Londona - i Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije, koji su potpisali dr Ivan Šubašić i Josip Broz. Tim dokumentom je predviđeno da izbjegličku vladu formiraju demokrate nekompromitovane saradnjom sa okupatorom i izjavama protiv narodnooslobodilačkog pokreta. Dogovoreno je i da izbjeglička vlada prizna tekovine narodnooslobodilačke borbe, organizuje pomoć i osudi izdajnike, a da o obliku vladavine bude odlučeno poslije oslobođenja Jugoslavije.

1958. - Obješen mađarski državnik Imre Nađ, premijer od 1953. do oktobra 1956, kad je u Mađarskoj izbila antikomunistička pobuna. Pošto su sovjetske trupe skršile pobunu - za koju je Moskva krivila Nađa - osuđen je na smrt kao izdajnik.

1960. - Predsjednik SAD Dvajt Ajzenhauer morao da odloži posjetu Japanu zbog antiameričkih nereda u toj zemlji.

1961. - Ruski baletski igrač Rudolf Hametovič Nurejev zatražio azil u Francuskoj dok je u Parizu gostovao s ansamblom baleta "Kirov".

 

1963. - Ruskinja Valentina Vladimirovna Terješkova postala prva žena kosmonaut, poletjevši u orbitu oko Zemlje kosmičkim brodom "Vastok 6". Ona je kao šesti sovjetski kosmonaut obletjela Zemlju 48 puta i spustila se 19. juna.

1976. - U Sovetu, najvećem crnačkom naselju u Južnoj Africi, izbili krvavi rasni neredi u kojima je, tokom nekoliko mjeseci, poginulo najmanje 600 crnaca i tri bijelca.

1977. - Predsjednik SAD Dimi Karter i panamski vođa Omar Torihos Erera potpisali ugovor kojim je predviđeno da Panamski kanal bude predat 2000. u vlasništvo Paname.

1977. - Umro njemački raketni inženjer Verner fon Braun, konstruktor nacističkih raketnih projektila "fau-1" i "fau-2", kojima je u Drugom svjetskom ratu bombardovana Velika Britanija. Poslije rata je emigrirao u SAD, gdje je rukovodio proizvodnjom raketnih projektila "redstoun" i "jupiter C", kojim je 1958. lansiran prvi američki vještački satelit "eksplorer-1".

1979. - Pod optužbom za korupciju pogubljen general Igracijus Kutu Ačempong, vojni upravljač Gane od 1972. do 1979.

1992. - SAD i Rusija postigle dogovor o smanjivanju arsenala dalekometnih nuklearnih raketa do 2003. za dvije trećine.

1997. - Osam muslimanskih država u Istanbulu formiralo grupu G-8 kao protivtežu grupi sedam najvažnijih industrijskih nacija G-7.

2000. - Kod sela Klečka na Kosovu, nastanjenom albanskim življem, vojnici KFOR-a otkrili veliku količinu oružja, koje je bilo sakriveno u četiri bunkera. Saopšteno da je to oružje dovoljno da se potpuno opreme dvije pješadijske čete.

2001.- Američki i ruski predsjedik DŽordž Buš i Vladimir Putin sastali se na Brdu kod Kranja u Sloveniji, što je bio njihov prvi sastanak.

2008. - BiH potpisala u Luksemburgu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Dogodilo se na današnji datum, 21.mart
Zanimljivosti

Dogodilo se na današnji datum, 21.mart

Uginuo posljednji mužjak bijelog nosoroga
Zanimljivosti

Uginuo posljednji mužjak bijelog nosoroga

Vic dana: Daj piće, frka će
Zanimljivosti

Vic dana: Daj piće, frka će

Nazvao policajce štrumpfovima, kazna 160 evra
Zanimljivosti

Nazvao policajce štrumpfovima, kazna 160 evra

Najčitanije