Zanimljivosti

Dogodilo se na današnji datum, 6. maj

Dogodilo se na današnji datum, 6. maj
Dogodilo se na današnji datum, 6. maj

Danas je nedjelja 6. maj, 126. dan 2018. Do kraja godine ima 239 dana.

1237. - U manastiru Mileševa sahranjene mošti oca srpske državotvornosti - Svetog Save, skoro godinu i po dana poslije njegove smrti u bugarskoj prijestonici Trnovo, gdje je umro na povratku iz Jerusalima u Srbiju. Bugarski car Ivan Asen Drugi jedva je pristao na zahtjev Savinog sinovca kralja Vladislava da mošti prenese u otadžbinu - i Asen i Trnovljani su smatrali počivanje Savinog tijela kod njih za veliku milost Božju. 

1626. - Holandski naseljenik Peter Minuit od Indijanaca kupio ostrvo Menhetn - na kojem je kasnije izgrađen Njujork - za drangulije čija vrijednost nije premašivala 25 dolara. 

1758. - Rođen jedan od vođa Francuske revolucije - Maksimilijan Fransoa Izidor de Robespjer, predvodnik partije jakobinaca i začetnik revolucionarnog terora. Zbog političkog poštenja narod Pariza ga je nazvao "Nepodmitljivi". Odigrao je ključnu ulogu odlučivanja o pogubljenju kralja Luja Šesnestog 21. januara 1793, obaranju s vlasti žirondinaca krajem maja 1793. i uspostavljanju jakobinske diktature od juna 1793. do kraja jula 1794. Kao član "Odbora javnog spasa" bio je stvarni šef revolucionarne vlade i uticao je na Konvent da donese dekrete o ukidanju svih feudalnih obaveza, vraćanju opštinske zemlje seljacima, konfiskaciji imovine emigranata, ukidanju ropstva u francuskim kolonijama. Ustanovio je revolucionarni kalendar s novim praznicima i nazivima mjeseci (termidor, brimer, friktidor...) "Ukinuo" je hrišćanstvo, zaveo novu vjeru u "Vrhovno biće" i postao njen prvosveštenik. Boreći se protiv spoljne intervencije, bio je inicijator stvaranja revolucionarne armije. Poslao je na giljotinu sve prvake revolucije i saborce koji su zastupali drukčije ideje ili se protivili teroru. Kad je krupna buržoazija izvela termidorski prevrat 27. jula 1794, sutradan su na giljotini okončali život on i ostale jakobinske vođe. 

1804. - U Ostružnici kod Beograda počela ustanička skupština radi uspostavljanja sudskih i upravnih vlasti na oslobođenoj teritoriji, koju je sazvao vođa Prvog srpskog ustanka Karađorđe. Tokom skupštine, okončane 15. maja, propao je pokušaj nekih starješina da je usmjere protiv Karađorđa i ponovo postave pitanje vođstva ustanka. 

1840. - Puštene u promet prve poštanske marke u Velikoj Britaniji - od jednog i dva penija s likom kraljice Viktorije Prve. 

1856. - Rođen austrijski ljekar jevrejskog porijekla Sigismund Frojd, poznat kao Sigmund Frojd, osnivač psihoanalize, ljekar za nervne bolesti i profesor nervne patologije na Univerzitetu u Beču. Pred nacistima je 1938. emigrirao u London, gdje je 1939. umro. Posebno je isticao značaj nesvjesne psihe i seksualnog nagona na psihički život ljudi. Njegove psihoanalitičke studije su znatno uticale i na literaturu i na filozofiju. Objavio je veliki broj djela i psihoanalitičkih studija od opšte medicinske, posebno psihoterapijske vrijednosti. Bio je kompleksna ličnost u svakom pogledu, a nacionalno se nije nikad do kraja osjećao Jevrejinom (zbog čega je imao nesporazuma sa sunarodnicima), niti pripadnikom austrijske ili njemačke kulture, ali se 1914. - nakratko, do prvih poraza austrugarske vojske u Prvom svjetskom ratu od srpske armije - oduševio pohodom Austro-Ugarske protiv, kako je govorio, "drskih Srba". Djela: "Psihopatologija svakodnevnog života", "Tumačenje snova", "Tri rasprave o seksualnoj teroriji", "Dosjetka i njen odnos prema nesvjesnom", "Prilog istoriji psihoanalitičkog pokreta", "Uvod u psihoanalizu","Totem i tabu", "O snu", "Psihologija masa i analiza ega", "Ja i ono", "Mikelanđelov Mojsije", "Dostojevski i oceubistvo", "Nelagodnost u kulturi", "Nova predavanja za uvođenje u psihoanalizu", "Studije o histeriji" (s Jozefom Brojerom), "Autobiografija". 

1856. - Rođen američki istraživač i admiral Robert Edvin Piri, čija je ekspedicija u aprilu 1909. uspjela da prva dospije do Sjevernog pola. Ispitao je najsjeverniji dio Grenlanda, oplovio ga i 1901. ustanovio da je ostrvo. Djela: "Na sjever preko Velikog leda", "Najbliže polu", "Sjeverni pol", "Tajne polarnih putovanja". 

1861. - Rođen indijski pisac i filozof Rabindranat Tagore, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1913. Napisao je više od hiljadu poema, 24 drame, osam romana, najmanje osam tomova pripovijedaka, više od 2.000 pjesama i mnoštvo eseja. Pisao je na bengalskom jeziku, a poeziju je sam prevodio na engleski. Napustio je tradicionalni književni bengalski i pisao na govornom jeziku. NJegova poezija se odlikuje jednostavnošću emocija i lirskim dostojanstvom jezika, eseji snagom i jasnoćom misli, a romani društvenom sviješću. Glavni cilj bilo mu je povezivanje istočne i zapadne kulture. Djela: zbirke pjesama "Gradinar", "Gitandžali", zbirke pripovijedaka "Grupa priča", "Zlatan čamac", "Kasna žetva", "Snovi", "Nuđenja", roman "Gora", lirske drame "Čitra", "Malini", publicistički rad "Nacionalizam". 

1862. - Umro američki pisac Henri Dejvid Toro, jedan od najboljih američkih esejista, nazvan "pustinjak Valdena" zato što je od 1845. do 1847. živio usamljenički u šumama pored jezera Valden. Pisao je protiv ropstva, otimačkog rata SAD protiv Meksika od 1846. do 1848. u korist robovlasničkog Juga, propovijedao je vraćanje prirodi i spajao mistiku, filozofiju prirode i transcedentalizam. U najvažnijem djelu - zbirci od 18 eseja "Valden", poznatoj i kao "Život u šumi", opisao je usamljenička iskustva i poglede na život i društvo. Ostala djela: "Dnevnik" (14 knjiga), eseji "Građanska neposlušnost", "Ropstvo u Masačusetsu", "Odbrana Džona Brauna". 

1868. - Rođen srpski matematičar Mihajlo Petrović, osnivač Beogradske matematičke škole, profesor Univerziteta u Beogradu, član Srpske kraljevske akademije i mnogih inostranih akademija nauka. Kao dječak je naučio ribarski zanat, potom položio majstorski ispit ribarskog esnafa i tako dobio nadimak "Mika Alas". Napisao je više od 400 radova iz teorijske i primijenjene matematike, matematičke fizike i hemije, mehanike, geometrije i opšte fenomenologije. Tvorac je matematičke fenomenologije, teorije matematičkih spektara koja je praktično primijenjena u astronomskim, statističkim i drugim izračunavanjima i veoma je doprinio matematičkoj analizi, posebno teoriji diferencijalnih jednačina i teoriji funkcija. Djela: "Kvalitativna integracija diferencijalnih jednačina", "Elementi matematičke fenomenologije", "Fenomenološko preslikavanje", "Predavanja o matematičkim spektrima", putopis "Kroz polarnu oblast", popularno napisan roman "Jegulje". 

1895. - Rođen američki glumac italijanskog porijekla Rudolf Valentino, najpopularnija filmska zvijezda početkom 20. vijeka. Premda skromnih glumačkih sposobnosti, proslavio se u nijemim filmovima ulogama zavodnika, stekavši milione obožavateljki. Filmovi: "Četiri jahača apokalipse", "Dama s kamelijama", "Šeik", "Šeikov sin", "Krv i pijesak", "Mladi radža", "Gospodin Boker", "Crni orao". 

1915. - Rođen američki filmski glumac i režiser Orson Vels, čiji je prvi film "Građanin Kejn" - djelo virtuozne izražajne snage i originalnosti, tehničkih novina i novog načina montaže - jedan od najboljih u istoriji kinematografije. Svako njegovo djelo nosi pečat snažne i originalne ličnosti. Dobio je 1971. nagradu "Oskar" za životno djelo. Ostali filmovi: režija i gluma - "Veličanstveni Ambersonovi", "Dama iz Šangaja", "Magbet", "Otelo", "Zrno zla", "Gospodin Arkaden", "Proces", "Ponoćna zvona", "Istine i laži", gluma - "Sirotica iz Lokvuda", "Treći čovjek", "Hotel `Internacional". 

1919. - Na Versajskoj mirovnoj konferenciji poslije Prvog svjetskog rata poraženoj Njemačkoj oduzete kolonije u Africi. 

1932. - Francuskog predsjednika Pola Dumea u Parizu ubio ruski emigrant. 

1937. - Poginulo 36 putnika najvećeg njemačkog dirižabla "hindenburg", koji se zapalio poslije prelijetanja Atlantika, u trenutku kad je slijetao u Lejkharst u američkoj državi Nju Džersi. 

1941. - U Gracu u Drugom svjetskom ratu nacističke njemačke vođe odlučile da etnički očiste dijelove Jugoslavije. Deportacijama su podvrgnuti Srbi iz ustaške NDH i Slovenci koji su iz Slovenije preseljavani u Srbiju radi oslobađanja prostora za naseljavanje Nijemaca, a Jevreji i Romi su deportovani i ubijani u koncentracionim logorima. 

1949. - Umro belgijski pisac flamanskog porijekla Moris Meterlink, dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Djela: pozorišni komadi "Peleas i Melisanda", "Mona Vana", "Plava ptica", "Princeza Malen", djela filozofsko-lirske inspiracije "Mudrost i sudbina", "O smrti", "Život pčela", "Život mrava", zbirka pjesama "Topli staklenci". 

1974. - Zapadnonjemački kancelar Vili Brant podnio ostavku poslije kampanje opozicije zbog špijunske afere u kojoj je otkriveno da je njegov bliski saradnik Ginter Gijom bio istočnonjemački špijun. 

1981. - SAD protjerale sve libijske diplomate, tvrdeći da vlada Libije podržava međunarodni terorizam. 

1991. - U Splitu izbile žestoke demonstracije protiv JNA, u kojima je ubijen vojnik Saško Gešovski, a slika davljenja vojnika Svetlanča Nakova obišla je svijet. 

1992. - Umro Radisav Radovanović, jedan od 1.300 srpskih kaplara slavnog Đačkog bataljona, predsjednik Društva za čuvanje spomenika i negovanje tradicija oslobodilačkih ratova do 1918. Učestvovao je u Kolubarskoj bici, prešao Albaniju sa srpskom vojskom s kojom je poslije proboja Solunskog fronta nastavio marš za oslobođenje otadžbine. Poslije Prvog svjetskog rata je diplomirao agronomiju i bavio se istraživanjima u toj oblasti. Bio je direktor Poljoprivrednog kombinata "Belje", a potom je radio u Poljoprivrednom kombinatu "Beograd". 

1992. - Umrla američka filmska glumica njemačkog porijekla Marlen Ditrih, koja je snimila više od 50 filmova i važila za najtipičniji primjer vamp-glumice. Sahranjena je u rodnom Berlinu, iako je najveći dio života provela u SAD, gdje je pobjegla od režima Adolfa Hitlera, odbivši 1937. nacističkog diktatora koji joj je ponudio sjajnu umjetničku karijeru u Njemačkoj. Filmovi: "Plavi anđeo", "Žudnja", "Maroko", "Šangaj-ekspres", "Kismet", "Obeščašćena", "Svjedok optužbe", "Suđenje u Nirnbergu". 

1993. - Skupština Republike Srpske na Palama odlučila da se o Vens-Ovenovom planu za bivšu BiH, koji je u Atini prethodno potpisao predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, izjasni narod. Na referendumu 15. i 16. maja protiv plana je glasalo 96 odsto birača. 

1994. - Francuski predsjednik Fransoa Miteran i engleska kraljica Elizabeta Druga otvorili tunel ispod La Manša. 

1996. - Vlada predsjednika Gvatemale Alvara Arsua i vođe ljevičarske gerile potpisali sporazum o okončanju 35-godišnjeg građanskog rata u toj srednjoameričkoj zemlji. 

1999. - Tokom NATO agresije na SRJ poginuo Goran Raičević, atletičar dugoprugaš, reprezentativac, trostruki prvak Balkana u krosu. Bio je pripadnik Vojske Jugoslavije, a ubijen je snajperskim hicem u Medveđi. 

2000. - Stanovnici Hrvatskog Blagaja spriječili komemorativni skup Srba u Veljunu, koji je trebalo da bude održan povodom stradanja 520 stanovnika ovog kordunskog mjesta i okolnih sela, koje su ustaše ubile 6. maja 1941. godine. 

2000. - Irska republikanska armija (IRA) objavila da je spremna da započne proces razoružanja svojih pripadnika i prihvatila ponovno otvaranje pregovora sa Komisijom za razoružanje Sjeverne Irske. 

2005. - Umro je Džoi Grant, legendarni umjetnik "Diznija", autor Kraljice-vještice u dugometražnom crtanom Filmu "Snježana i sedam patuljaka". 

2007. - Umro jedan od najvećih srpskih pjesnika akademik Stevan Raičković. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije