Zanimljivosti

Dogodilo se na današnji datum, 7.mart

Dogodilo se na današnji datum, 7.mart
Foto: N.N. | Dogodilo se na današnji datum, 7.mart
Srna

Danas je srijeda, 7. mart, 66. dan 2018. Do kraja godine ima 299 dana.

1573. - Potpisivanjem mira u Carigradu završen je rat Otomanskog carstva i Mletačke republike, kojoj su Turci 1571. preoteli Kipar.

1765. - Rođen francuski hemičar Žozef Nisefor Nieps, pionir fotografije. Usavršavajući litografiju od 1813. do 1820, prvi je u svijetu uspio da fiksira sliku dobijenu u mračnoj komori pomoću posrebrene bakarne ploče, prekrivene osjetljivim slojem asfaltnog laka.

1785. - Rođen italijanski pisac Alesandro Manconi, koji je prvi u italijanskom romanu seljacima dodijelio ulogu književnih junaka i nastojao da književni jezik bude sredstvo saopštavanja ne samo za odabrani sloj nego za cjelokupan narod. Strasno se zalagao za ujedinjenje Italije, snažno podržavajući nacionalni pokret "Rizorđimento" /preporod/ četrdesetih godina 19. vijeka. Pisao je lirske pjesme, tragedije i romane. Djela: roman "Vjerenici", posmrtna oda Napoleonu Prvom Bonaparti "Svete himne", drame "Grof Karmanjola", "Adelki".

1793. - Revolucionarna Francuska objavila rat Španiji.

1809. - Umro francuski konstruktor Žan Pjer Fransoa Blanšar, koji je 1785. s DŽonom DŽefrisom prvi preletio La Manš balonom. Takođe je konstruisao padobran.

1820. - Pod pritiskom ustanika protiv feudalno-apsolutističkog poretka španski kralj Fernando Sedmi morao da vrati na snagu liberalni ustav iz 1812. i ukine zloglasnu rimokatoličku inkviziciju.

1850. - Rođen čehoslovački državnik i filozof češkog porijekla Tomaš Garig Masarik, profesor Praškog univerziteta, prvi predsjednik Čehoslovačke od 1918. do 1935. Osnovao je 1900. Narodnu stranku, koja je 1905. preimenovana u Progresivnu partiju. Od 1907. bio je poslanik u parlamentu Austro-Ugarske u kojem se borio protiv režima Habsburške monarhije i za autonomiju Čehoslovačke. Protivio se agresivnoj austrugarskoj politici na Balkanu i aneksiji Bosne i Hercegovine i veoma je uticao na jugoslovensku nacionalističku omladinu uoči Prvog svjetskog rata. Rat je proveo u emigraciji, nastojeći da dobije saglasnost saveznika za nezavisnost Čehoslovačke. Djela: "Socijalno pitanje - filozofske i sociološke osnove marksizma" /marksizam je tretirao kao ekonomski materijalizam i jednostrani kolektivizam/, "Samoubistvo kao socijalna masovna pojava moderne civilizacije", "Principi morala Dejvida Hjuma", "Osnove konkretne logike", "Ideali humaniteta", "Najnovija filozofija religije".

1875. - Rođen francuski kompozitor Žozef Moris Ravel, jedan od najistaknutijih predstavnika francuskog impresionizma. Oslanjao se na klasično francusko muzičko nasljeđe, ali se inspirisao i španskom muzikom i džezom, koristeći raznoliki ritam, s orkestom punim boje i slobodnim harmonijama. Virtuozni pijanista i dirigent, održavao je koncerte širom Evrope i Amerike. Djela: opera "Sat Španije", balet "Dafne i Kloe", orkestarska kompozicija "Bolero", klavirski ciklusi "Ogledala", "Gaspar noći", "Kuprenov grob", "Sonatina" za klavir, mnoštvo solo pjesama, uglavnom na stihove francuskih simbolista.

1876. - Američkom pronalazaču Aleksanderu Grejemu Belu priznat patent za izum telefona.

1918. - Boljševička partija promijenila naziv u Ruska komunistička partija.

1932. - Umro francuski državnik Aristid Brijan, 11 puta premijer, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1926. U Prvom svjetskom ratu se zalagao za formiranje Solunskog fronta, a poslije rata za stvaranje Sjedinjenih država Evrope i Društva naroda.

1935. - Povratkom Sarske oblasti u okrilje NJemačke počela velika teritorijalna ekspanzija Trećeg rajha, okončana 1945. porazom nacista u Drugom svjetskom ratu.

1936. - Okupacijom demilitarizovane Rajnske oblasti NJemačka demonstrativno prekršila Versajski mirovni ugovor, testirajući granice popustljivosti zapadnih demokratija koje - kao i kasnije u slučaju "anšlusa" Austrije i komadanja Čehoslovačke - nisu ni pokušale da je u tome spriječe.

1945. - Američka armija u Drugom svjetskom ratu zauzela strateški važan most preko Rajne kod Remagena u NJemačkoj.

1945. - Potisnuvši japanske snage u Drugom svjetskom ratu, britanska 14. armija ušla u Mandalej, drugi po veličini grad u Burmi.

1951. - Iranskog premijera Alija Razmaru u jednoj teheranskoj džamiji ubio islamski fanatik.

1983. - Od eksplozije gasa u rudniku uglja blizu turskog grada Eregli poginulo 96 rudara.

1989. - Kina objavila vanredno stanje u Tibetu poslije trodnevnih antikineskih nereda u toj južnoj planinskoj provinciji.

1989. - Iran prekinuo diplomatske odnose sa Velikom Britanijom zbog objavljivanja knjige britanskog pisca indijskog porijekla Salmana Ruždija "Satanski stihovi" u kojoj je islam, prema iranskom tumačenju, izvrgnut poruzi.

1995. - NJemački ratni veterani i njihovi američki ratni protivnici, koji su ih porazili, zajednički su u Remagenu obilježili poluvjekovni jubilej poraza njemačke vojske na Rajni, kojim je ubrzan slom nacističke NJemačke u Drugom svjetskom ratu.

1996. - Trojica pripadnika američkih oružanih snaga osuđena na zatvorske kazne od 6,5 do sedam godina zbog toga što su 1995. silovala jednu 12-godišnju djevojčicu na Okinavi, što je izazvalo talas ogorčenih protesta i zahtjeva da američka vojska napusti to japansko ostrvo.

1998. - Italijanski vojni sud osudio bivšeg njemačkog SS kapetana Eriha Pribkea na doživotnu robiju, proglasivši ga krivim za najgore zvjerstvo tokom Drugog svjetskog rata u Italiji - masakr u Adreatinskim pećinama u blizini Rima.

1999. - Umro američki filmski režiser Stenli Kjubrik, jedna od najkontroverznijih ličnosti svjetskog filma, čija je ambicija bilo stvaranje samo "konačnih djela" - savršenih proizvoda. Filmovi: "2001: odiseja u svemiru", "Paklena pomorandža", "Dr Strejndžlav", "Spartak", "Ubijanje", "Uzaludna pljačka", "Staze slave", "Lolita", "Beri Lindon", "Isijavanje", "Ful metal džekit", "Široko zatvorenih očiju".

2000. - Međunarodne snage na Kosovu preuzele su nadzor u graničnom pojasu na jugu Srbije nakon što su u tom području izbili sukobi između srpske policije i Albanaca.

2001. - Visoki predstavnik u BiH Volfgang Petrič smijenio Antu Jelavića sa mjesta člana Predsjedništva BiH, Ivu Andrića Lužanskog kao delegata u Predstavničkom domu, te Marka Tokića i Zdravka Batinića sa svih funkcija. NJima je zabranjeno da obavljaju bilo koju funkciju kao i da izlaze na izbore.

2003. - Zamrznuti bankovni računi srpskog biznismena Momčila Mandića i predsjednika Skupštine grada Srpsko Sarajevo Milovana Bjelice zbog "postojanja jasnih dokaza" o njihovoj umiješanosti u mrežu koja pomaže skrivanje Radovana Karadžića. Američki ambasador u BiH Kliford Bond saopštio da su SAD, u skladu sa izvršnom uredbom američkog predsjednika, blokirale imovinu Momčila Mandića i Milovana Bjelice, te "Manko oil kompani" i "Privredne banke" Srpsko Sarajevo.

2003. - Pripadnici Sfora ušli u vojne kancelarije u zgradi Narodne skupštine Republike Srpske i Generalštaba VRS. Sfor saopštio da su akcije usmjerene protiv "antidejtonskih aktivnosti".

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Najčitanije