Zanimljivosti

Dogodilo se na današnji datum, 9. maj

Dogodilo se na današnji datum, 9. maj
Dogodilo se na današnji datum, 9. maj

Danas je utorak, 9. maj, 129. dan 2017. Do kraja godine ima 236 dana.

1502. - Španski moreplovac italijanskog porijekla Kristofer Kolumbo je iz španske luke Kadis isplovio na četvrto i posljednje putovanje u Novi svijet.

1788. - Britanski parlament je ukinuo trgovinu robljem.

1800. - Rođen američki borac za ukidanje crnačkog ropstva DŽon Braun, koji je u južnim američkim državama Kanzas i Virdžinija predvodio ustanke protiv robovlasnika i državne uprave koja ih je podržavala. Teško ranjenog u borbi federalna vojska ga je 1859. uhvatila u Virdžiniji, a robovlasnički sud ga je osudio na smrt, poslije čega je obješen.

1805. - Umro njemački pisac, filozof, istoričar i teoretičar umjetnosti Johan Kristof Fridrih fon Šiler , najznačajniji njemački klasični dramatičar. Pobjegao je 1782. iz Virtemberškog vojvodstva u kojem je radio kao pukovski ljekar, a u Vajmar se preselio 1787, gdje se sprijateljio s Johanom Volfgangom Geteom , koji mu je pomogao da 1789. postane profesor istorije na Jenskom univerzitetu. Potom je izdavao časopise "Hore" i "Almanah muza". Djela: drame "Razbojnici", "Don Karlos", "Valenštajn" (trilogija), "Vijerenici iz Mesine", "Demetrijus" (nedovršena drama iz ruske istorije), tragedije "Fijeskova zavjera u Đenovi", "Spletka i ljubav", "Marija Stjuart", "Dijevica Orleanska", komad o oslobodilačkoj borbi Švajcaraca "Vilhelm Tel", balade "Polikratov prsten", "Jemstvo", "Ibikovi ždrali", istorijski radovi "Istorija otpadništva ujedinjene Nizozemske", "Istorija Tridesetogodišnjeg rata", filozofske i estetičke rasprave "O ljupkosti i dostojanstvu", "O uzvišenom", "O estetičkom vaspitanju čovjeka", "O tragičnoj umjetnosti", "O naivnom i sentimentalnom pjesništvu", epigrami "Ksenije" (s Geteom).

1860. - Rođen škotski pisac DŽejms Metju Beri , "otac" Petra Pana. Pisao je uglavnom drame i pripovjetke. Djela: "Petar Pan", "Divni Krajton", "Gospodska ulica".

1873. - Rođen engleski arheolog Hauard Karter, koji je 1922. otkrio grobnicu egipatskog faraona Tutankamona.

1877. - Rumunija proglasila nezavisnost, mjesec dana pošto je sklopila savez s Rusijom za borbu protiv Otomanskog carstva.

1901. - U Melburnu otvoren prvi parlament Australije.

1911. - U Beogradu radi ostvarenja narodnog ideala - ujedinjenja srpstva - osnovana tajna organizacija "Ujedinjenje ili smrt", kasnije nazvana "Crna ruka", čije su vođe bili Dragutin Dimitrijević Apis, Ilija Radivojević i Bogdan Radenković, a ta organizacija je predviđala upotrebu nasilja u rušenju Otomanske imperije i Austro-Ugarske.

1926. - Amerikanci Ričard Berd i Flojd Benet prvi preletjeli avionom Sjeverni pol.

1927. - Kanbera postala glavni grad Australije umjesto Melburna.

1936. - Fašistička Italija poslije okupacije Abisinije (Etiopija) formalno anektirala tu istočnoafričku zemlju, za čijeg je cara proglasila italijanskog kralja Vitorija Emanuela .

1945. - U Berlinu 16 minuta poslije ponoći potpisana bezuslovna kapitulacija njemačkih oružanih snaga. U ime NJemačke akt je potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel , u ime SSSR maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski vazduhoplovni general Artur Teder. Time je formalno završen Drugi svjetski rat u Evropi, ali su ostaci njemačkih trupa još nekoliko dana davali otpor, najduže u Jugoslaviji - do 15. maja. U ratu koji je trajao šest godina je učestvovala 61 država i oko 110 miliona vojnika. Poginulo je između 55 i 60 miliona ljudi, uključujući milion i 706.000 Jugoslovena, a oko 35 miliona je ranjeno. Države antihtlerovske koalicije proslavljaju 9. maj kao Dan pobjede.

1946. - Kralj Vitorio Emanuele treći abdicirao i Italija je postala republika.

1948. - Centralni komitet Komunističke partije Jugoslavije je u odgovoru na pismo Centralnog komiteta Svesavezne komunističke partije (boljševika) od 4. maja 1948. odbacio optužbe sovjetske partije na politiku jugoslovenskog rukovodstva. Potom je uslijedila Rezolucija Informbiroa i višegodišnji politički i ekonomski pritisak istočnoevropskih zemalja na Jugoslaviju.

1952. - Zapadne sile Londonskim sporazumom prepustile zonu "A" slobodne teritorije Trsta Italiji, poslije čega je Jugoslavija upozorila Italiju i zapadne zemlje da ne priznaje nikakve pregovore i rješenja bez njenog učešća.

1960. - SAD postale prva zemlja u kojoj su legalizovane pilule za sprečavanje začeća.

1976. - Ulrike Majnhof , vođa zapadnonjemačke ljevičarske terorističke grupe "Bader-Majnhof" , se prema zvaničnoj verziji objesila u zatvorskoj ćeliji.

1978. - Izrešetano tijelo bivšeg italijanskog premijera Alda Mora nađeno u parkiranom automobilu u centru Rima, 54 dana pošto su ga oteli teroristi "Crvenih brigada".

1985. - Umro američki filmski glumac Edmund O'Brajen , veoma cijenjen po nizu upečatljivih epizodnih uloga. Filmovi: "Djevojka tu ne može pomoći", "1984", "Bosonoga kontesa" (Oskar), "Niz tri tamne ulice", "Julije Cezar", "Smrt dolazi", "Čovijek koji je ubio Liberti Valansa", "Sedam dana u maju", "Divlja horda".

1986. - Umro nepalski planinar Tenzing Norgaj , koji je s Novozelanđaninom Edmundom Hilarijem u maju 1953. prvi osvojio "krov svijeta" Maunt Everest, 8.848 metara visok vrh planinskog masiva Himalaji.

1987. - Avion poljske kompanije LOT "Iljušin 62", na liniji Varšava-NJujork, srušio se odmah poslije polijetanja, nije preživio niko od 187 putnika i članova posade.

1995. - U Moskvi proslavljena 50-godišnjica pobjede nad fašizmom. Na svečanoj večeri u Kremlju, predsjednici Rusije i SAD Boris Jeljcin i Bil Klinton su istakli doprinos Jugoslavije pobjedi saveznika u Drugom svetskom ratu.

1996. - Joveri Museveni pobijedio na prvim predsjedničkim izborima organizovanim u Ugandi poslije 16 godina.

2004. - U eksploziji na stadionu "Dinamo" u Groznom, tokom proslave Dana pobjede na fašizmom, poginuo čečenski predsjednik Ahmad Kadirov i još šestoro ljudi, a na desetine ranjeno, uključujući i generala Valerija Baranova, komandanta ruskih snaga u Čečeniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije