Zanimljivosti

Dubai uvodi revoluciju: Umjesto carine, šetnja kroz tunel koji skenira lice

Dubai uvodi revoluciju: Umjesto carine, šetnja kroz tunel koji skenira lice
Foto: The National | Dubai uvodi revoluciju: Umjesto carine, šetnja kroz tunel koji skenira lice

Umjesto da čekaju u često veoma dugačkim redovima kako bi se ukrcali u avion, putnici će, makar u Dubaiju, prolaziti kroz tunel – virtuelni akvarijum koji će im skenirati lice.

Putnici koji odlaze iz emirata Dubaija neće više morati da prolaze kroz dugotrajne sigurnosne provjere već će se tog "problema" riješiti laganom šetnjom kroz virtuelni akvarijum.

Tajna je u skrivenim kamerama raspoređenim po tunelu koje će omogućavati neprimjetno skeniranje lica ili mrežnjače (irisa) putnika, piše emiratski portal The National.

Sam tunel bit će prekriven ekranima s fotografijama visoke rezolucije zahvaljujući kojima će oni koji tuda prolaze imati utisak da gledaju u akvarijum.

Ovaj potez vlasti emirata samo je jedan od mjera koje se zbog višeg stepena sigurnosti uvode na aerodromu i u avionima.

"Ribe će biti neka vrsta zabave i nešto sasvim novo za putnike, ali, na kraju krajeva, one će privlačiti pogled ljudi ka različitim dijelovima tunela", objasnio je Obaid al Hameeri, zamjenik generalnog direktora rezidencijalnih i spoljnih poslova Dubaija.

Ekrani na tunelu moći će da prikazuju i druge prizore, poput pustinjskih pejzaža, pa čak i reklame.

Na kraju prolaza putnik čija je registracija prošla bez problema vidjet će poruku ispisanu zelenim slovima: "Sretan put", u suprotnom crvene poruke usmjeriće one koji iz bilo kog razloga treba da se jave određenoj aerodromskoj službi.

"Prolazeći kroz tunel putnici neće osjećati ništa neobično, prolaziće uobičajeno kao i u drugim dijelovima aerodroma“, istakao je al Hameeri.

Prva "virtuelna granica" bit će postavljena do kraja ljeta 2018. godine i to na Terminalu 3 Međunarodnog aerodroma u Dubaiju. Ostali tuneli biće postavljani u etapama da bi svi terminali bili pokriveni do 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije