Zanimljivosti

Finci ukidaju pisana slova

Finci ukidaju pisana slova
Finci ukidaju pisana slova

Škole u Finskoj polako ukidaju vježbanje rukopisnog kosog pisma i pisanja rukom, potičući djecu da koriste tastature u najranijoj dobi.

"Djeca pisanje rukom danas počinju učiti u drugom razredu (s osam godina) i imaju jednu godinu da to savladaju prije nego što ih krenemo koncentrisati na ono što pišu, umjesto isključivo kako pisati," kaže Mina Harmanen iz Nacionalnog savjeta za edukaciju. "Oni nemaju vremena postati brzi u pisanju kosog pisma, stoga im to nije toliko korisno".

Pisanje kurzivom je postalo teško u 1986. godini nakon što su Finci uveli nov način pisanja slova. "Mi smo se od starog pisanog stila preuzetog iz Švedske odmakli prema modernijem, pa sad pojedina slova izgledaju vrlo slično ispisana pisanim slovima," objašnjava Harmanen. "Djeci to nije lako pisati, a učiteljima čitati. Kad pišu štampanim slovima, sve je jasnije."

Harmanen dodaje da će od 2016. godine djeca učiti isključivo štampana slova i više vremena provoditi za tastaturom, "nešto što mi prepoznajemo kao izrazito važno za tržište rada," kaže.

Finska je među prvim zemljama koja ukida obavezu učenja pisanih slova, no riječ je o globalnom trendu prema digitalnim komunikacijama. Nedavna anketa u Velikoj Britaniji otkriva da trećina ispitanika nije ništa "pošteno" ispisala rukom u posljednjih šest mjeseci, a pisana slova nestaju i iz kurikuluma u brojnim američkim državama, piše Guardian.

Ipak, neuronaučnici već dugo upozoravaju da pisanje rukom pogoduje razvoju uma, motoričkih vještina, samokontroli ili ublažavanju disleksije. Francuska je njihove sugestije prihvatila 2000. godine i ponovno uvela pisanje rukom nakon što je ono nakratko izostavljeno iz školskih programa.

Finci se uopšte ne dvoume oko odluke. "Mi gotovo da nismo dobili komentare od roditelja," kaže Harmanen, "nekolicina djedova i baka se uzbudila, ali čini se da je odluka u redu ostalima."

Harmanen prihvaća da će finski tinejdžeri propustiti romantično pisanje ljubavnih pisama, ali inzistira da oni ovih dana ionako koriste pametne telefone. Za nju, promjena će školarcima omogućiti da napreduju u školi i izvan nje. "Stari problem nečitkog rukopisa ljekara više neće biti problem u Finskoj budućnosti".

(index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije