Zanimljivosti

Gandijeva pisma na aukciji u Londonu

Gandijeva pisma na aukciji u Londonu
Gandijeva pisma na aukciji u Londonu

Golema arhiva pisama, dokumenata i fotografija, koje bacaju novo svjetlo na slavnog indijskog političara i mirotvorca Mahatmu Gandija i njegov život u Južnoafričkoj Republici, biće idućega mjeseca ponuđena na aukciji u Londonu i očekuje se da će biti prodana za 800.000 do 1,1 milion dolara.

Dokumenti su pripadali Hermannu Kallenbachu, najbližem Gandijevu prijatelju, nakon što su se upoznali u JAR-u 1904.

Iako je mali broj onih koje je napisao sam Gandi, bogatstvo materijala povezanog s njegovom obitelji, prijateljima, saradnicima i Kallenbachu osobno čine kolekciju ključnim biografskim izvorom o životu jedne od najcjenjenijih osoba 20. stoljeća.

"Velika većina dokumenata je dosad bila nepoznata i nikad objavljivana, niti su ih stručnjaci ikada koristili", rekao je Gabriel Heaton, specijalist za knjige i rukopise aukcijske kuće Sotheby's.

Na aukciji kod Sotheby'sa prodan je 1986. za 140.000 funti najveći dio korespondencije između Gandija i Kallenbacha, prenijela je Hina.

Kallenbach je sreo Gandija 1904. u JAR-u gdje je indijski političar proveo više od 20 godina prije nego što se trajno vratio u Indiju 1915.

Kallenbach, Južnoafrikanac njemačkog porijekla, bio je arhitekt koji je potpao pod utjecaj Gandija i njegovih ideja te su njih dvojica postali dugogodišnji bliski prijatelji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije