Zanimljivosti

Gosti kafića ukrašavaju zidove plastelinom

Gosti kafića ukrašavaju zidove plastelinom
Foto: N.N. | Gosti kafića ukrašavaju zidove plastelinom

Unikatni "Didu" kafebar u Moskvi nedavno je proglašen za jedan od najinteresantnijih ugostiteljskih objekata na svijetu, jer gosti imaju priliku da sami dizajniraju izgled kafea.

Zidovi "Didu" lokaka su prekriveni s više od 140.000 šarenih figura od plastelina koje su napravili posjetioci tokom prethodnih nekoliko godina. Takođe "Didu" je i dom Mona Lize od plastelina, koja je proglašena za najveću skulpturu na svijetu.

Osnivač ovog interesantnog lokala je želio da svojim gostima ponudi šansu da ostave svoj trag u samom lokalu, a takođe im je pružio priliku da se zabavljaju dok čekaju hranu ili piće.

"Plastelin je odlično rješenje. S njim je jako jednostavno raditi, a boje koje dobijemo iz svake figure izgledaju odlično i komično, čak i u rukama nekoga ko nema umjetničkih ambicija", rekao je vlasnik ovog lokala.

Na svakom stolu unutar lokala se nalaze kutije s plastelinom, a svi gosti dok čekaju narudžbu stvaraju male figure, koje kasnije ostavljaju na zidu lokala.

Na zidovima se nalaze razna djela  od apstraktne umjetnosti, dječijih figura, popularnih simbola i raznih poruka.

Oni koji su već posjetili "Didu" ističu da su zidovi, plafon pa i pojedini dijelovi namještaja potpuno prekriveni plastelinom, pa su zaposleni u kafeu morali ukloniti neke od starijih radova da bi stvorili prostor za nove.

Rad koji je privukao najviše pažnje je Mona Liza od plastelina, koju su stvorili posjetioci pod budnim okom ruskog stručnjaka za umjetnost Nikasa Safronova. Na ovom projektu posjetioci su radili mjesec dana i utrošili ukupno 120 kilograma plastelina. Skulptura je visoka 160 cm i ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao najveća skulptura od plastelina.

Kafebar "Didu" je veoma popularan i među turistima i lokalnim stanovništvom. Tokom nedjelje posjetioci mogu uživati u odabiru najboljih evropskih kulinarskih specijaliteta, a vikendi su rezervisani za najbolje zabave uz ples i muziku. Ipak, neobična dekoracija lokala je najvažniji detalj koji ističe lokal "Didu" od ostalih u svijetu.

Oni koji su posjetili "Didu" naglasili su da imaju samo fina sjećanja iz ovog lokala, ali upozoravaju buduće posjetioce na miris koji vlada u ovom lokalu. Naime, nakon nekoliko desetina kilograma plastelina koji su postavljeni na zidove stvoren je jedinstveni miris, tako da ako budući posjetioci ne podnose miris plastelina na koji su navikli još u djetinjstvu njima se ne preporučuje da posjećuju ovaj interesantni kafebar u Moskvi.

Oni koji se odluče da posjete "Didu" imaće priliku da ostave svoj trag na zidovima lokala koji će vidjeti turisti iz svih krajeva svijeta, a pored toga imaće i priliku da se odlično zabave uz jedinstvenu hranu i najbolje specijalitete evropske kuhinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije