Zanimljivosti

Grac, "glavni grad" krađe bicikala

Grac, "glavni grad" krađe bicikala
Grac, "glavni grad" krađe bicikala

BEČ - Glavni grad austrijske pokrajine Štajerska, Grac ima epitet glavnog grada krađe bicikala, budući da se na 1.000 stanovnika 10,5 bicikala otuđi na ilegalan način, podaci su Saobraćajnog kluba Austrije.

U glavnom gradu pokrajine Tirol, Insbruku to je slučaj sa 10, u Salcburgu 9,8.

Saobraćajni klub je, pozivajući se na podatke Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije za 2014. godinu, naveo da u tom rangiranju dalje slijede Klagenfurt (glavni grad pokrajine Koruška) sa 9,7 krađi bicikala na 1.000 stanovnika, zatim slijede Bregenc (Forarlberg) sa 9,5 i Linc (Gornja Ausgtrija) sa 9,3 bicikla.

Ta cifra je znatno niža u Beču i iznosi 5,3 ukradenih bicikala na 1.000 stanovnika, a zatim slijedi Sankt Pelten (Donja Austrija) sa 5,2, dok se Ajseznštat (Burgenland) kotirao najbolje pošto se u njemu bilježe dvije krađe dvotočkaša na 1.000 stanovnika.

Iz Saobraćajnog kluba Austrije objašnjavaju da bicikli obično ilegalno mjenjaju vlasnika u većim gradovima, te da što je manje mjesto, to je bicikl sigurniji.

Anketa koju je sproveo Saobraćajni klub među vozačima bicikala pokazala je da je 76 procenata onih koji žive u manjem mjestu sa maksimalno 5.000 stanovnika navelo da im do sada nikada nije bio ukraden bicikl.

To je navelo, međutim, samo 52 procenata stanovnika glavnih gradova pokrajina, kao i Beča.

U prošloj godini je u Austriji zabiljeleženo 28.274 krađi bicikala, a u kojoj mjeri statistika odslikava realnost je upitno.

Naime, jedna anketa sprovedena među 2.500 osoba koje voze bicikl, pokazala je da samo dvije trećine onih kojima se dogodi krađa to i prijavljuju policiji. Eksperti ukazuju na to i da je kod svake treće krađe manjkav sistem sigurnosti bicikla.

Takođe, je anketa pokazala da je 26 procenata doživijelo jednom krađu bicikla, a deset procenata čak i dva puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije