Zanimljivosti

Građevine koje svojim koloritom plijene pažnju

Građevine koje svojim koloritom plijene pažnju
Foto: Ilustracija | Građevine koje svojim koloritom plijene pažnju

Zgrade, bilo stambene ili poslovne, obično izgledaju isto jer su sve građene po određenim šablonima. I dok u samim šablonima nema ništa sporno, nekad sve izgleda ljepše kad u svijet unesete malo boje. Ovo su samo neke od zgrada širom svijeta koje svojim koloritom plijene pažnju. Možda kad pogledate ove primjere, shvatite da i vašoj zgradi treba malo boje.

1. Obojeni balkoni, Bulon Bijankur, Francuska;

Zar ne biste željeli da živite u jednoj ovako zabavnoj zgradi? Riječ je o zgradi sa 29 stanova, sa prilično uobičajenom fasadom, ali zato su prozori i balkoni ti koji daju draž zgradi. Prozori su obojeni jarko crvenom bojom, dok su balkoni u raznim duginim bojama i gledaju u zajedničko dvorište.

2. Međunarodni institut za menadžment, Kalkuta, Indija;

Kladimo se da nikad ne biste propustili predavanje na jednom ovakvom fakultetu. Zgrada je dizajnirana da privuče mlade, ali da istovremeno bude u skladu s okolnom prirodom. Ovo krajnje neobično izdanje simboliše nepredvidivu prirodu neba i živost današnje omladine.

3. "Happy Rizzi House" Brunzvik, Njemačka;

Američki 3D umjetnik Džejms Rizi i Olaf Jaške, vlasnik njemačke galerije, sanjali su o ovom projektu i kad su ga konačno napravili, bio je to šok za konzervativne građane. Međutim, nakon skoro 20 godina niko ne može da zamisli Brunzvik bez ove kuće.

4. "Pixel", Melburn, Australija;

Energetski efikasna i bez karbona, ova zgrada naprosto plijeni, i to iz više razloga. Naime, ovu nekadašnju pivaru koja je pretvorena u jedno savremeno zdanje, svojevremeno je posjetila i Hilari Klinton kako bi se upoznala sa "zelenom tehnologijom".

5. Zgrada "Carabanchel", Madrid, Španija;

Nema sumnje da su Lego kocke inspiracija za ovu neobičnu zgradu u centru Madrida. Na zgradi se nalaze ploče u 16 boja koje stvaraju jednu gigantsku Lego strukturu.

6. Banka Sugamo Shinki Tokio, Japan;

Vjerovali ili ne, ovo je banka. Riječ je o savremenoj građevini koja ima 12 slojeva u bojama, koji kad se upale noću pružaju toplu i prijatnu atmosferu u ovom dijelu grada.

7. "Pacific Design Center" Holivud, Kalifornija;

Holivud je poznat kao centar zabave, filmske industrije, ali ovo je i mjesto živopisne arhitekture. Ovaj dizajn centar sastoji se od tri zgrade: plave, zelene i crvene. Crvena je najnoviji dodatak ovom kompleksu i u njoj se nalazi kancelarijski prostor. U zelenoj zgradi se nalazi bioskop, dok je plava zgrada biznis centar sa poslovnim prostorima. 

8. Ministarstvo za komunikacije i informisanje, Singapur;

Zamislite da zgrada vaše nacionalne vlade izgleda ovako? Ovo ministarstvo je zaduženo za saradnju s medijima, ali u ovoj zgradi se nalazi i jedna od najvećih javnih biblioteka u Singapuru. Inače, zgrada ovog ministarstva je omiljena destinacija turista koji posjete Singapur.

9. Stambena zgrada Mitaka, Tokio, Japan;

 Ova nevjerovatno šarena zgrada je zapravo jedan ogromni stambeni kompleks i nalazi se u predgrađu Tokija. Posvećena je Heleni Keler, kao podsjetnik na neraskidivu vezu prirode i čovjeka, jer koristeći naša tijela mi otkrivamo novi svijet.

10. Kongresna palata (konferencijski centar), Montreal;

U ovom konferencijskom centru su održane neke veoma značajne konferencije poput UN-ove konferencije za klimatske promjene. Kad završite sa poslovnim dijelom, ostaje vam da se divite ovom prekrasnom zdanju.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije