Zanimljivosti

Indonežanin se istovremeno ženi sa dvije žene

Indonežanin se istovremeno ženi sa dvije žene
Foto: N.N. | Indonežanin se istovremeno ženi sa dvije žene

Kako je poligamija legalna u Indoneziji, to znači da muškarac može imati četiri žene - sve dok ih može izdržavati. Međutim, rijetki su slučajevi kada mladoženja odluči da se tokom jedne ceremonije oženi sa dvije žene!

Upravo ovakvo vjenčanje će se uskoro desiti u Indoneziji, a pozivnica je postala hit na indonežanskim društvenim mrežama.

Riječ je o krajnje nestrpljivom poligamnom mladoženji koji želi da se suprotstavi već uvriježenom sistemu i oženi se sa dvije žene odjednom. Mnogi komentarišu da pozivnica za ovo duplo vjenčanje izgleda krajnje bizarno jer se na njoj nalazi slika mladoženje s obje mlade, što je čak i za Indoneziju previše.

I dok je uobičajeno da se tradicionalni Indonežanin oženi sa više žena, to uvijek radi odvojeno, jer tako ispoštuje svaku ženu pojedinačno. Ova novonastala situacija sa duplim vjenčanjem je naišla na osudu indonežanske javnosti, jer mnogi smatraju da je to degradirajuće za obje žene. Zanimljivo je da su i tvrdokorni poligamisti protiv ovakve prakse jer postoji vjerovanje da muškarac mora da živi sa jednom ženom prije nego što nađe i oženi drugu. Ima i onih kojima je sve to toliko nevjerovatno da misle da je riječ o šali, ali nije.

Vijest o ovom neobičnom vjenčanju prvi je objavio indonežanski portal Detik, koji je potvrdio da je riječ o vjerodostojnoj pozivnici za vjenčanje. Novinari Detika su čak posjetili i selo Teluk Kidžing, odakle je mladoženja i razgovarali sa starješinama sela. Jedan od seljana koji se predstavio kao Panser kaže da će se mladoženja s jednom ženom oženiti 5. novembra, a s drugom 8. novembra, ali će im proslava vjenčanja biti zajednička i biće održana 9. novembra. Pretpostavlja se da je mladoženja ovo učinio zbog manjih troškova, zbog čega će mlade imati jednu proslavu vjenčanja.

Kako je rekao ovaj seljanin, mladoženja je u selu poznat kao Cindra, a mlade su iz susjednih sela. Navodno je Cindra već razgovarao sa porodicama djevojaka o zajedničkoj svadbi i porodice su pristale na takav aranžman.

I dok je ovo rijetkost u Indoneziji, seoske starješine tvrde da ovo nije prvi put da se neko od njih oženi istovremeno s dvjema ženama. Starješina sela Praseng kaže da je ovakvih slučajeva bilo i ranije:

"Mislim da je ovo treći sličan slučaj. Dakle, s obzirom na to da su odvojene svadbe zaista skupe, Cindra se odlučio da sastavi ta dva vjenčanja i sve riješi odjednom", kaže Praseng. On dodaje da su sve porodice pristale na to, tako da nema nikakvih problema.

Inače, u Indoneziji odnedavno postoji i aplikacija za traženje druge, treće ili četvrte supruge. Riječ je o aplikaciji "AyoPoligami" gdje sada potencijalne mladoženje mogu pronaći dodatne supruge. "Učinimo poligamiju" bio bi doslovan prevod imena ove aplikacije. Njen tvorac opisao ju je kao platformu koja spaja muške korisnike sa ženama koje su spremne biti dio velike porodice.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije