Zanimljivosti

Japansko ostrvo zabranjeno za žene na listi UNESCO

Japansko ostrvo zabranjeno za žene na listi UNESCO
Japansko ostrvo zabranjeno za žene na listi UNESCO

Ostrvo Okinošima koje se nalazi na jugozapadu Japana dozvoljava posjetu samo muškarcima i preporučeno je da se nađe na UNESKO-voj listi mjesta Svjetske baštine.

Onima koji iz religioznih razloga posjete ovo ostrvo nije dozvoljeno da ponesu kući bilo kakav suvenir, čak ni list trave, prenosi BBC.

Savjetodavno tijelo dalo je predlog da se ostrvo nađe na spisku mesta Svjetske baštine, a odluka će biti doneta na sastanku u julu.

Dom svetinje Munakata Taiša Okitsumija kojom se uvažava boginja mora, ostrvo Okinošima je mjesto gdje su sprovođeni rituali za sigurnost brodova, ali i mjesto na kom su Japanci trgovali sa ljudima sa korejskog poluostrva i Kine u periodu između četvrtog i devetog vijeka.

Na ovom ostrvu i dalje postoje brojni vjerski tabui.

Pored toga što je ženama zabranjeno da dođu ovdje, muškarci čim stignu moraju da skinu svu odjeću sa sebe kako bi prošli kroz ritual čišćenja. Isto tako ne smiju nikada da otkriju detalje svog putovanja.

“To su problemi sa kojima ćemo morati da se pozabavimo ako se nađemo na toj listi, rekao je Ašao Šimbun ukazujući da turizam može da postane bitan faktor u bližoj budućnosti ovdje.

Međutim, trenutno su male šanse da se ukine rodna zabrana.

“Naš stav će ostati nepromijenjen čak i da se nađemo na listi mjesta Svjetske baštine. Nastavićemo da strogo regulišemo posete ostrvu”, rekao je Munakata Taiša.

(novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije