Zanimljivosti

Jovan Živković učestvuje na maratonu London-Edinburg-London

Jovan Živković učestvuje na maratonu London-Edinburg-London
Foto: Ilustracija | Jovan Živković učestvuje na maratonu London-Edinburg-London

Doktor Jovan Živković iz Šamca /47/ učestvovaće u biciklističkoj maratonskoj vožnji na relaciji London-Edinburg-London, kao jedini predstavnik Republike Srpske i BiH, uz još 1.500 biciklista iz svih dijelova svijeta.

Riječ je o ruti maratonskog biciklizma u kojoj biciklisti treba da pređu zadatu kilometražu u određenom vremenskom roku. Trka počinje 30. jula i traje do 4. avgusta.

"Dužina je 1.434 kilometra, a vremenski limit 116 časova", kaže Živković za Srnu.

"Prijava je bila onlajn, imao sam sve uslove, uplatio sam kotizaciju i odabran sam kao jedini u Srpskoj i BiH, što mi je čast. Metoda izbora mi nije poznata", navodi Živković.

U 116 časova vožnje uključena je pauza za kontrolne tačke, obrok, eventualno spavanje. Efektivna vožnja traje oko 80 časova.

Živković očekuje da vožnju završi ispod maksimalnog vremenskog limita, odnosno da će voziti 100 do 106 časova, sa uštedom od 10 časova, ako bude sve u redu.

"Bicikl koji ću voziti je takozvani `ležeći bicikl`, a kolijevka ovog koncepta vožnje je u Francuskoj. Stara je više od 100 godina.

Taj koncept je kod nas neuobičajen i neodomaćen, a zastupljen je još u Njemačkoj, Holandiji, Belgiji, Engleskoj i Francuskoj", ističe Živković.

Načelnik Odjeljenja za finansije u opštini Šamac Slobodan Sjenčić kaže da su programom razvoja sporta opštine predvidjeli, osim redovnog finansiranja sportskih klubova, i određena sredstva za finasiranje posebnih sportskih manifestacija.

"Budući da je ovdje riječ o specifičnoj sportskoj manifestaciji, gdje naš ugledni sugrađanin učestvuje kao jedini iz Republike Srpske i BiH. Mi smo u tome vidjeli priliku da podržimo sve promocije - njegovu, opštinsku, ali i Srpske i BiH", naglašava Sjenčić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije