Zanimljivosti

Kinezi protiv "ženskog autobusa"

Kinezi protiv "ženskog autobusa"
Kinezi protiv "ženskog autobusa"

Jedan autobus nedavno je izazvao pravu buru u kineskoj javnosti. Naime, riječ je o autobusu koji prevozi isključivo žene, a koji je ukrašen plišanim igračkama.

Pojava ovog autobusa izazvala je brojne polemike u Kini, kako na društvenim mrežama, tako i u javnosti.

Riječ je o novoj ljetnoj liniji, koja je uvedena u gradu Žengžu, u vrijeme najvećih saobraćajnih gužvi, jer se tada dešava najviše incidenata. Naime, brojne Kineskinje su prijavljivale napastvovanje tokom vožnje autobusom, što je navelo lokalnu kompaniju da uvede autobus isključivo za žene. Takođe, u ovom autobusu je dozvoljeno majkama da doje djecu, što je takođe jedna od pogodnosti.

I dok su u drugim dijelovima Kine u nekim metroima još odavno uvedeni vagoni isključivo za žene, ipak Kinezi teško prihvataju činjenicu da postoji ta vrsta segregacije u njihovom društvu.

Žene su mahom oduševljene ovim potezom i mnoge smatraju da je riječ o dobroj ideji. "Ovo je zaista dobra ideja, jer se ovako žene još više poštuju", rekla je jedan Kineskinja, koja je željela ostati anonimna.

Ipak, muškarci su protiv ove ideje. Mnogi su uvjereni da slučajevi napastvovanja u javnom prevozu nisu tako česti.

"Mislim da su podigli frku oko nečega što i nije tako. Naime, uvođenjem ovog autobusa samo su dodatno poniženi muškarci", rekao je jedan Kinez.

Njegov kolega, koji se takođe nije želio predstavljati, kaže da je on taj koji je imao loše iskustvo.

"Pokušao sam da uđem u taj autobus ne znajući da je samo za žene i samo su me istjerali, što je bilo veliko poniženje. Kasnije sam morao duže od sat da čekam na drugi", kaže on.

Kineskim društvenim mrežama čak kruži i video gdje se jedan starij gospodin svađa s vozačem ovog autobusa jer mu nije dozvolio da uđe.

"Vi nas diskriminišete. Ovo je autobus javnog prevoza, svih nas", rekao je on, dok su ostali putnici u nevjerici gledali ovu neobičnu raspravu.

Ženski autobus je glavna tema i na kineskim društvenim mrežama, pa tako mnogi komentarišu da je ideja dobra za žene, ali ne i za muškarce.

"Nisu svi muškarci loši, malo koji će učiniti nešto nedolično u gradskom prevozu, ali ovim potezom smo diskriminisani svi. Ovo na neki način ukazuje na nepovjerenje prema muškarcima. Mnogi od nas vjeruju da treba napraviti određene izuzetke, posebno kada je riječ o starijim osobama", napisao je jedan korisnik društvene mreže Veibo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije