Zanimljivosti

Komunistički zabavni park otvoren u Kini

Komunistički zabavni park otvoren u Kini
Komunistički zabavni park otvoren u Kini

Zabavni park, čija je osnovna tema komunizam i sve u vezi s ovom ideologijom, otvorio je svoja vrata znatiželjnim posjetiocima i pretpostavlja se da je prvi ovakvke vrste u svijetu.

Inače, sam park je izazvao brojne reakcije na kineskim društvenim mrežama, a najveći broj je onih koji ismijavaju njegovo otvaranje.

Ova neobična turistička atrakcija otvorena je ovih dana u kineskom gradu Vuhan, a sve povodom obilježavanja godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine  1. oktobra, piše The Guardian.

"Koristeći živopisnu, populističku umjetnost, u našem parku možete vidjeti uzore Komunističke partije, ali i upoznati se s njenim istorijatom", stoji na veb-stranici ovog parka.

Pa ipak, veliki broj korisnika kineskih društvenih mreža reagovao je s prezirom, baš zbog činjenice da je park izgrađen novcem poreskih obveznika. Takođe, mnogi ovaj park već sad nazivaju "Propagandni park".

"Kakvo trošenje narodnih para. Ni oni sami ne vjeruje u sebe, a sada žele da čitava javnost vjeruje u njih", samo je jedan od komentara na Weibu, kineskoj društvenoj mreži.

Inače, zabavni tematski parkovi su izuzetno popularni u Kini posljednjih godina i bukvalno doživljavaju procvat. Samo tokom 2013. godine na tematske parkove su potrošene 24 milijarde dolara, što je daleko više u odnosu na ranije godine.

Ipak, ovaj zabavni park u gradu Vuhanu nije poput drugih zabavnih parkova koje smo navikli viđati. Umjesto likova iz crtanih filmova, posjetioce dočekuju statue najpoznatijih kineskih komunista, koji su decenijama smatrani idolima. Među njima je i statua Liu Huakinga, poznatog generala Crvene armije, zatim Kaija Hesena, jednog od prvih lidera Komunističke partije, ali i mnogih drugih koji su ostavili neizbrisiv trag u kineskom društvu.

Gradske vlasti Vuhana se nadaju da će ovaj park privući i strane turiste koji žele da se upoznaju s "osnovnim vrijednostima Komunističke partije".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije