Zanimljivosti

Kupio automobil, ali ga ne može voziti zbog alergije

Kupio automobil, ali ga ne može voziti zbog alergije
Kupio automobil, ali ga ne može voziti zbog alergije

Svaki put kada sjedna u svoj novi automobil Džefrej Evans dobije alergijsku rekaciju i jak osip.

Evans je, naime, osjetljiv na formaldehid koji se nalazi u plastici u unutrašnjosti aumotobila. On može voziti svoj novi Audi samo 40-ak minuta sedmično jer je alergičan.

Dr. Evans je osjetljiv na formaldehid, hemikaliju koja je sadržana u mnogim proizvodima za čišćenje u kućanstvu, odjeći, kozmetici, plastici. Evans je prije kupovine pitao sadrži li unutrašnjost automobila tu hemikaliju, te je dobio odgovor da ga može sigurno kupiti.

Ali, već prilikom prve duže vožnje Evans je dobio alergijsku reakciju te se potvrdilo da, ipak, njegovo vozilo sadrži malu količinu formaldehida u unutrašnjosti plastike.

“Jako sam nesretan zbog toga. Ovo je vrlo frustrirajuće. Imam automobil koji ne mogu koristiti koliko želim i trebam”, objašnjava Evans. Automobil može voziti jednom sedmično i to ne više od četrdeset minuta kako ne bio dobio reakciju na formaldehid.

Evans ističe kako alergija na formaldehid ograničava njegov život, pa tako mora izbjegavati većinu dezodoransa, šampona, detrdženta, te biti oprezan prilikom kupovine odjeće i posteljine. Čak se morao riješiti svojih novih drvenih hi-fi zvučnika, jer je premaz na njima sadržavao formaldehid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije