Zanimljivosti

Lift s drvenim zupčanicima 93 godine spušta i izvlači rudare

Lift s drvenim zupčanicima 93 godine spušta i izvlači rudare
Foto: N.N. | Lift s drvenim zupčanicima 93 godine spušta i izvlači rudare

Lift sa drvenim zupčanicima od grabovine, a koji se pokreće na vodenu paru, u Senjskom rudniku već 93 godine bezbjedno i bez prestanka spušta rudare u rudarsku jamu i izvlači ih na svjetlost dana.

Lift je kao kulturno dobro od velikog značaja i pod zaštitom je države.

Riječ je o parnoj mašini, koja je konstruisana 1872. godine u Gracu, sa drvenim zupčanicima, a koja još radi i bezbedno spušta i izvozi rudare iz jame, rečeno je Tanjugu u Muzeju ugljarstva u Senjskom Rudniku.

Mašina je konstruisana za potrebe rudnika u Vrdniku, a u Sensjkom rudniku je od 1925. godine.

Ova parna mašina je jedinstvena u svijetu, po tome što kao pogon koristi jedino vodenu paru, a pokreću je zupčanici od grabovog drveta, koji su lako zamenljivi pa rudari u svakom trenutku mogu bezbedno da siđu u jamu i iz nje izađu, objašnjavaju radnici u muzeju.

Izvozni toranj koji pokreće parna mašina sagrađen je u periodu 1922 - 1925. godine.

Toranj se sastasoji od dva lifta koji služe za prevoz radnika i lakšeg materijala spuštajući se u jamu na dubinu od 150 metara, napominju u muzeju.

Muzej ugljarstva u Senjskom rudniku, jedinstven u zemlji, počeo je sa radom 1980. godine i danas predstavlja centar muzejskog kompleksa Grada Rudara sa orginalnom postvakom na oko 500 kvadrata, koja oslikava istoriju rudarstva na ovim prostorima dugu više od 160 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije