Zanimljivosti

Mačak spasio porodicu od trovanja ugljen-monoksidom

Mačak spasio porodicu od trovanja ugljen-monoksidom
Mačak spasio porodicu od trovanja ugljen-monoksidom

U Varšavi je jedan mačak spasio petočlanu porodicu od opasnog trovanja ugljen-monoksidom pošto su primijetili da se ljubimac čudno ponaša i sklanja u predsoblje.

Zbog njega su pozvali vatrogasce, koji su utvrdili da je koncentracija ugljen-monoksida, zvanog i tihi ubica, tolika da su za dvoje djece morali da se pobrinu ljekari.

"Porodicu je zbunilo čudno ponašanje mačka. Hodao je nesigurno, ponašao se neobično i sklonio se u predsoblje, što nije ranije radio. Zato su pozvali vatrogasce. Kad su došli, izmjerili su visoku koncentraciju ugljen-monoksida", rekao je poljskoj televiziji portparol prijestoničke Vatrogasne straže Mihal Konopka.

Vatrogasci su hitno evakuisali porodicu, doktori su dvoje djece zbrinuli sa lakšim simptomima trovanja ugljen-monoksidom, a na svježem vazduhu brzo se oporavio i mačak.

Svake grijne sezone ugljen-monoksid odnese u Poljskoj nekoliko stotina života, a uprkos neprestanim apelima lokalnih vlasti, policije i vatrogasne straže, prošle godine samo u Mazovjeckom vojvodstvu u kome je Varšava otrovalo se 200 Poljaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije