Zanimljivosti

Mala Indijka traži od premijera da joj sačuva igralište

Mala Indijka traži od premijera da joj sačuva igralište
Foto: Ilustracija | Mala Indijka traži od premijera da joj sačuva igralište

Navja Sing, sedmogodišnja Indijka, napisala je pismo indijskom premijeru Narendi Modi, gdje ga moli da spasi igralište u njenom kvartu.

"Mislim da ćete me saslušati, jer naš park i igralište su naš spas", napisala je Navja u pismu Narendri Modiju.

Ona traži njegovu ličnu pomoć jer lokalne vlasti na igralištu planiraju da izgrade dvoranu.

 Štaviše, mala Navja je sakupila potpisnike peticije, na osnovu koje je Viši sud u Delhiju prošle sedmice obustavio sve građevinske radove u parku.

Naime, park i igralište se nalaze u području Rohini, na zapadu Delhija, i ona tvrdi da je to omiljeno mjesto za igru njenih vršnjaka. Ona, navodno, tu dolazi još odmalena, a u parku provede skoro cijeli dan igrajući se.

"Ovdje se sastajem sa svojim prijateljima i tu se igramo. Ljuljamo se, trčimo, zabavljamo se....", kaže Navja i dodaje: "Uz sve to, park je pun drveća i uvijek nam je hladovina."

Ipak, uvjerena da park može spasiti samo premijer, odlučila je da njemu pošalje pismo na dvije stranice.

"Svi su mi rekli da ga vi nećete pročitati, jer svaki dan dobijate na hiljade ovakvih pisama. Ali, ja mislim da ćete me saslušati. Ovaj park je naš spas", navela je djevojčica.

Ona je pismo zaključila sa "Čika Modi, pomozite nam da sačuvamo naš park, jer nam svi kažu da ste veoma inteligentni i da ćete nam sigurno izaći u susret". Inače, možda je impresivnija njena peticija koju je predala Višem sudu u Delhiju uz pomoć oca, koji je advokat. Ona je u peticiji napisala da projekat izgradnje dvorane "lišava stanovnike mjesta gdje mogu provesti slobodno vrijeme".

Delhi je grad koji ima više od 14.000 javnih parkova i igrališta, od kojih su neki u vlasništvu grada, a neki su privatni.

Iako su mnogi od tih parkova loše održavani, u ovom prepunom gradu, oni su jedini spas djeci i stanovnicima da izađu na svjež vazduh i da se druže međusobno.

Upravo zato, kada su stanovnici čuli da će park zamijeniti dvorana, bili su šokirani. U prvi mah stanovnici su se okupili u znak protesta, ali su izvođači radova pozvali policiju, koja im je naredila da se sklone.

Bitka za park traje od kraja juna. Stanovnici su pravili barikade, nisu dozvoljavali mašinama da prođu, pa su čak stavljali i metalne stubove.

Otac male Navje kaže da je sve ovo uznemirilo njegovu kćerku i odlučili su da nešto preduzmu pravnim putem.

"Bila je uznemirena. Odmah me pitala gdje će se igrati ubuduće. Kako sam ja advokat, shvatio sam da je jedino mjesto za žalbe sud, pa smo tamo i predali potpisanu peticiju", kaže Sing.

Inače, proteklih godina na ovom području su izgrađeni tereni, ali i neke nove građevine, pa se park stalno smanjivao. Sada je došlo do toga da više nema gdje da ga smanje, već će ga uništiti u potpunosti. Kakav će biti rezultat djevojčicinog apela premijeru, tek ostaje da se vidi. ***

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije