Zanimljivosti

Maraton na 52 stepena ispod nule

Maraton na 52 stepena ispod nule
Foto: Ilustracija | Maraton na 52 stepena ispod nule

Šesnaest trkača se nedavno okupilo u selu Ojmjakon na sjeveru Rusije, koje je ujedno poznato kao i najhladnije mjesto na svijetu, gdje su se takmičili u prvoj najhladnijoj trci u istoriji.

Selo Ojmjakon se smatra najhladnijim naseljenim mjestom na svijetu, gdje temperature padaju i do 50 stepeni ispod nule. Ovo mjesto je toliko hladno da osoba koja ne zaštiti kožu i lice na adekvatan način može da pretrpi ozbiljne promrzline za samo nekoliko sekundi, a koliko je hladno, govori i podatak da se nekada i živa u termometru smrzne.

Ovo selo se rijetko može pohvaliti da je domaćin nekog takmičenja, a naročito maratona u kojem je učestvovalo 16 trkača.

Ovi hrabri sportisti su se takmičili u nekoliko kategorija i po minusu su tračali dionice od pet do 42 kilometra.

Na startu trke temperatura je bila -52 stepena Celzijusa, i u vremenu kada je prvi, a ujedno i jedini trkač stigao do 39 kilometra, temperatura se malo ublažila pa je živa na termometru pokazivala -48 stepeni Celzijusa.

"Bilo je zanimljivo gledati zaprepaštena lica turista koji su došli da svjedoče ovoj ekstremnoj trci iz svih krajeva svijeta. Ovo je bio prvi pokušaj organizovanja ekstremnog maratona i nadam se da ćemo i naredne godine organizovati takmičenje. Trkači iz svih krajeva svijeta su dobrodošli", rekao je jedan od organizatora trke Jegor Abramov.

Organizator je dodao da je ovakva trka idealan način da se pokaže i dokaže mogućnost organizma sportiste na prilagođavanje različitim vremenskim uslovima.

Najveću udaljenost od 39 kilometara je prešao trkač Ilija Pesterev. On je bio i najbliži cilju od 42 kilometra. Najmlađi takmičar Inokentij Olesov, koji ima 21 godinu, prešao je osam kilometara, dok je najstariji takmičar, 71-godišnji Jegor Permjakov, prešao ukupno 15 kilometara.

Idejni tvorac ove hladne trke je Aleksandar Krilov, koji se nalazi na čelu agencije "Turuu Tour". Njegov plan je da ova trka bude organizovana i naredne godine, uz nadu da će biti mnogo više hrabrih trkača koji mogu da se izbore sa ekstremnim temperaturama mjesta Ojmjakon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije