Zanimljivosti

Dogodilo se na današnji datum, 9. decembar

Dogodilo se na današnji datum, 9. decembar
Dogodilo se na današnji datum, 9. decembar

1594 - Rođen je švedski kralj Gustav II Adolf, veliki vojskovođa i vojni reformator, čija je armija u Tridesetogodišnjem ratu nanijela niz poraza rimokatoličkim snagama njemačkog cara Ferdinanda II Habzburga. U ratu protiv Rusije postavio je granicu na Ladoškom jezeru, a poljsku armiju je potukao 1613, 1617. i 1629. i ostvario dominaciju Švedske na Baltiku. Poginuo je novembra 1632. u bici kod Licena, u kojoj je njegova vojska potukla armiju njemačkog generala Albrehta fon Valenštajna.

1608 - Rođen je engleski pisac Džon Milton, jedan od najvećih pjesnika u svjetskoj literaturi, izuzetno obrazovan, snažna ličnost visokog morala i značajan mislilac. Poslije pogubljenja kralja Čarlsa I 1649. sasvim se posvetio politici i sem nekoliko soneta pisao je samo prozu, raspravljajući o različitim političkim i vjerskim pitanjima. Oslepio je 1652. a kad je monarhija obnovljena dopao je zatvora i izgubio veći dio imanja i od tada do smrti vratio se poeziji. Slijep, siromašan i razočaran spjevao je najveća djela

1641 - Umro je flamanski slikar Anton Van Dajk, istaknuti predstavnik flamanske slikarske škole, na kojeg je snažno uticao Paul Rubens, u čijem je ateljeu u mladosti radio.

1824 - U peruanskom ratu za nezavisnost snage južnoameričkog revolucionara i državnika Simona Bolivara porazile su špansku armiju u bici kod Ajakuča u Peruu.

1887 - Rođen je Dragojlo Dudić, organizator ustanka u Drugom svetskom ratu u zapadnoj Srbiji 1941. Član KPJ postao je 1920. U julu 1941. formirao je Kolubarsku četu, potom je postao komandant Valjevskog odreda. U novembru 1941. izabran je za predsjednika Glavnog odbora Srbije. Poginuo je krajem 1941. Njegov "Dnevnik" važno je svjedočanstvo o prvim mjesecima ustanka u Srbiji, objavljen je 1945.

1905 - U Francuskoj je ozakonjeno odvajanje države i crkve. Po stepenu sekularizacije Francuska je izuzetak i danas, osim bivših (i sadašnjih) komunističkih zemalja.

1914 - Rođena je Ljubica Cuca Sokić, slikarka, posljednja velika srpska umjetnica iz generacije koja je između dva svjetska rata uvela srpsku umetnost u tokove pariske intimističke škole. Bila je profesor na Akademiji likovnih umetnosti od 1948. do 1972. Redovni član SANU postala je 1979.

1916 - Rođen je američki filmski glumac ruskog porekla Išur Danijelovič, poznat kao Kirk Daglas, koji se proslavio ulogama nervoznih, ambicioznih i grubih tipova. Filmovi: "Mladić s trubom", "Spartak", "Šampion", "Staklena menažerija", "Grad ilizija","Žeđ za životom", "Detektivska priča".

1921 - Umro je srpski biolog Živojin Jurišić, osnivač Muzeja srpske zemlje i Srpskog botaničkog društva. U rodnom Šapcu završio je gimnaziju, a Veliku školu u Beogradu. Proučavao je floru Srbije, Bugarske, današnje Makedonije i Bosne i objavio niz naučnih radova. Prikupio je veliku zbirku narodnih imena biljaka i popularisao biljne kulture.

1929 - Rođen je američki filmski režiser i glumac Džon Kasavetes, vodeći predstavnik "njujorške škole", nezavisne produkcije koja se kritički intoniranim filmovima suprotstavljala holivudskim standardima. Filmovi: "Zločin na ulicama", "Ubice", "Dvanaest žigosanih", "Rozmarina beba", "Furije", "Zašto ste me osudili na život", "Sjenke", "Suviše kasni bluz", "Lica", "Muževi", "Mini i Moskovic", "Žena pod uticajem", "Glorija", "Ljubavni potok".

1941 - Kina je u Drugom svjetskom ratu objavila rat Japanu, Nemačkoj i Italiji.

1961 - Afrička država Tanganjika stekla je nezavisnost u okviru Britanskog komonvelta, s premijerom Džulijusom Njerereom, a istog dana 1962. postala je republika. Ubrzo, 1964. godine, Tanganjika će sa susednim Zanzibarom obrazovati Tanzaniju.

1985 - Bivši predsednik Argentine general Horhe Videla osuđen je na doživotnu robiju zbog otmica, mučenja i ubistva oko 9.000 ljudi tokom "prljavog rata" koji su protiv gradske gerile i političkih protivnika od 1976. do 1982. vodile tri vojne hunte. Na istu kaznu osuđen je član vojne hunte admiral Emilio Masera, a Videlin nasljednik general Roberto Viola na 17 godina zatvora.

1985 - Generalna skupština Ujedinjenih nacija jednoglasno je prihvatila rezoluciju kojom su svi akti terorizma osuđeni kao kriminal.

1990 - U Poljskoj je prve slobodne izbore za predsjednika dobio bivši vođa sindikata "Solidarnost" Leh Valensa.

1991 - Lord Piter Karington u dogovoru sa predsednicima svih šest jugoslovenskih republika odlučio je da se Haška konferencija ("Konferencija o Jugoslaviji") - nastavi, pošto je prethodno Arbitražna komisija, kojom je rukovodio francuski pravnik Rober Badenter, ocijenila je "da je Jugoslavija zemlja u nestajanju".

1992 - Svjetska fudbalska federacija priklonila se sankcijama protiv SRJ i obavestila Fudbalski savez Jugoslavije da reprezentacija SRJ neće moći da učestvuje u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo u SAD 1994.

1994 - Partija "Šin fejn", političko krilo terorističke Irske republikanske armije, prvi put je poslije više od 70 godina otpočela mirovne razgovore s britanskom vladom.

1996 - UN su odobrile primenu dugo odlaganog sporazuma sa Irakom o prodaji ograničenih količina nafte za hranu, čime se Irak vratio na svjetsko tržište nafte prvi put od invazije na Kuvajt 1990.

2005 - Jedan od glavnih simbola i atrakcija Londona - crveni dvospratni autobus "rutmaster", sa stajaćom platformom i kondukterom, poznatiji kao "Dabldeker", krenuo je sa stanice "Marbl Arč" na svoju posljednju vožnju na redovnoj liniji broj 159 i zauvijek otišao u prošlost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije