Zanimljivosti

Na licitaciji u Sloveniji kupili drvo za 20.000 KM

Na licitaciji u Sloveniji kupili drvo za 20.000 KM
Na licitaciji u Sloveniji kupili drvo za 20.000 KM

Rekordnu cijenu na tradicionalnoj licitaciji dragocjenijih vrsta drvnog materijala, koja se održava u Slovenj Gradecu u sjevernoj Sloveniji, ove je godine postigao zdrav komad debla gorskog javora, prodan za čak 9900 evra.

Drugu najvišu cijenu postigli su sortimenti orahovine, čije se drvo ove godine prodaje po oko 6.000 evra za kubik.

Cijena javora-rekordera bila bi i veća da se stablo prilikom sječe nije prelomilo, što mu je smanjilo vrijednost, priznao je vlasnik iz okoline Kočevja.

Kupci iz Austrije, Njemačke, SAD-a i drugih zemalja kupuju zimi na licitacijama kvalitetni gorski javor koji se smatra “evropskom ebanovinom”. Drvo gorskog javora koristi se u izradi furnira za luksuzni namještaj, jahte i automobile, a manje količine koriste i vrhunski majstori za izradu nekih instrumenata, posebno koncertnih violina.

Gorski javor (lat. Acer pseudoplatanus) je biljka iz porodice Aceraceae, a raste u sredogorju i planinskom području Evrope i Male Azije.

Cijene na 11. licitaciji u Slovenj Gradecu bile su za četvrtinu više nego lani pa su prodavači bili zadovoljni. U ponudi je bilo više od 1885 kubičnih metara svih vrsta drveta.

Licitaciju već 11 godina organiziraju udruge vlasnika šuma i Šumarski zavod Slovenije, jer je plasman kvalitetnog drveta, nakon višegodišnjeg propadanja domaće drvne industrije i zbog sve manjeg broja pilana, uglavnom ovisan o stranoj potražnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije