Zanimljivosti

Najluđe teorije zavjere u 2016. godini

Najluđe teorije zavjere u 2016. godini
Najluđe teorije zavjere u 2016. godini

Na Zapadu je 2016. obilježena kao godina u kojoj je istina izgubila svaki značaj. Štaviše, Oksfordski rječnik je za riječ godine proglasio “post-istinu” (post-truth).

U godini na izmaku cvjetale su teorije zavjera. Predstavljamo vam “najluđe”.

Zemlja je ravna

Ako mislite da je ova teorija zavjere ekskluzivno vezana za četvrti vijek, varate se. Ove godine je dobila više pristalica nego ikad. Ponovo ju je pokrenuo reper B.o.B. koji je u januaru nizom tvitova pokušavao da ukaže na “prevaru” koja traje vekovima. Uprkos tome što je čak i čuveni astrofizičar Nil Degris Tajson pokušao da ga razuvjeri, teorija zavjere nastavila je svoj život

Tejlor Svift je satanista

Tejlor Svift fizički liči na ćerku Antona Levija, osnivača Satanine crkve, zbog čega su na društvenim mrežama počele spekulacije da je slavna pjevačica satanista.

Fidel Kastro je otac Žistina Tridoa

Ova teorija zavjere nastala je na društvenoj mreži Reddit, nakon što je kanadski premijer na Twitteru objavio svoj oproštaj od “izuzetnog lidera” koji je preminuo krajem novembra.

Njegov potez su kritikovali mnogi, a neki su otišli korak dalje i spekulisali da je Trido možda čak i Kastrov sin. Izvjesni Džordž Rokvel je na Redditu objavio da su Tridoovi posjećivali Kubu “u više navrata” kao i fotografiju na kojoj je navodno Margaret Trido sa četvoromjesečnim Žistinom na Kubi. Međutim, ispostavilo se da je beba na slici zapravo pokojni brat Mišel kanadskog premijera.

To nije spriječilo teoretičare zavere da upoređuju čak i crte lica između Fidela Kastra i Žistina Tridoa.

Hilari Klinton je mrtva i zamijenio ju je surogat

Teorija prema kojoj je Hilari Klinton umrla samo je nastavak glasina o njenom lošem zdravlju. Jutjuber “Confederate Marshell” predstavio je “100-procentni dokaz” da je Klinton mrtva, barem od 11. septembra ove godine i da je zamjenjena dublerima i CGI prikazima.

Hilari Klinton je na čelu grupe koja zlostavlja djecu

Teoretičari zavjere tvrdili su ove godine da su Klinton i njen šef kampanje Džon Podesta na čelu grupe koja zlostavlja djecu u jednoj od prostorija za osoblje Comet Ping Pong picerije u Vašingtonu.

U sve to umješana je čak i Marina Abramović, tvrde oni, jer je organizovala “satanističke orgije” za Podestu i mnoge druge javne ličnosti.

Ono što je najstrašnije u ovoj priči, je to da je jedan čovjek čak poverovao u nju.

Jedan 28-godišnji muškarac je odlučio da sam “istraži slučaj”, prijetio puškom i ispalio više hitaca u restoranu. Nakon hapšenja, Edgar Velč je rekao da je “želioda učini dobru stvar, ali da je sve pošlo naopako”.

Iako se Velč pokajao, na internetu se može naći mnoštvo sajtova koji obećavaju “sve činjenice na jednom mjestu” o “aferi” koja je u medijima dobila naziv “picagejt”.

Klimatske promjene su prevara

Iza ove teorije zavjere stoji čak i novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp. On je 2012. tvitovao da su globalno zagrijavanje “izmislili Kinezi, kako bi američke proizvođače izbacili iz konkurencije”.

Kasnije je tvrdio da se samo šalio, ali je izgleda pokrenuo domino efekat.

Australijski senator Malkolm Roberts izjavio je da su iza “prevare o klimatskim promenama” zapravo Ujedinjene nacije i pozvao Australijance na “Aus-egzit”.

(NN/b92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije