Zanimljivosti

Najskuplje trzalice na svijetu stare četiri milijarde godina

Najskuplje trzalice na svijetu stare četiri milijarde godina
Najskuplje trzalice na svijetu stare četiri milijarde godina

Ukoliko vas neko upita od kojeg se materijala prave trzalice za gitaru, prvo što će vam pasti na pamet je plastika.

Mnogi će pretpostaviti da je u pitanju neki plemeniti metal te očekivati da bi zlatne, srebrne ili platinaste trzalice mogle imati visoku cijenu. Takođe, za očekivati je da su najskuplje trzalice one napravljene od dijamanata, kristala, dragog ili poludragog kamenja.

Evo i odgovora - najskuplje trzalice na svijetu proizvodi "Starpics" iz Australije. Dolaze u paru, traju čitav životni vijek, ne troše se sviranjem, ne oštećuju žice ni gitaru, jedinstvene su po boji i uzorku, a imaju i garanciju od 30 dana. Cijena im je 5.000 australijskih dolara, tj. nešto više od 8.300 KM i potpuno je opravdano pitati zašto su tako posebne.

Trzalice "Starpicsa" iz Australije su napravljene od Gibeon meteorita, otkrivenog 1838. kod istoimenog grada u Namibiji

Njihova originalnost se krije u činjenici da su napravljene od meteorita. I to ne bilo kakvog, već Gibeon meteorita, starog četiri milijarde godina, koji se u pradavna vremena prizemljio u blizini istoimenog grada u Namibiji, a otkriven je 1838. godine. Iako je eksploatacija ovog ogromnog čuda u samom startu bila zabranjena, gotovo jednakom brzinom nestalo je 25 tona materijala. Meteorit iz Gibeona i danas je prisutan na tržištu, gdje predstavlja većinu ponude svih meteorita.

Ako jedna trzalica traje cijeli život, zašto dolaze u paru i ko ih kupuje? Najpoznatiji kupac je Rik Nilsen, gitarista rok benda "Cheap Trick", poznat po ljubavi prema trzalicama. Svoje trzalice sam kreira, na svakom nastupu u 17 pjesama promijeni 16 gitara, među kojima je, definitivno, najpoznatija ona sa pet vratova, a u publiku pobaca oko 500 trzalica.

Nije poznato ima li među bačenim trzalicama ovih najskupljih, ali eventualnog pronalazač jedne takve zasigurno će obradovati podatak da će Gibeon trzalica nadživjeti i njega i čitavu civilizaciju.                                  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije