Zanimljivosti

Najstarija osoba na svijetu preminula na Jamajci u 117. godini

Najstarija osoba na svijetu preminula na Jamajci u 117. godini
Foto: Youtube | Najstarija osoba na svijetu preminula na Jamajci u 117. godini

Najstarija osoba na svijetu, Vajolet Braun, preminula je na Jamajci u 117. godini, čime je Japanka Nabi Tađima postala najstarija živa osoba, javlja AP.

Braun, poznata kao "Teta V", u trenutku smrti imala je tačno 117 godina i 189 dana, a preminula je u petak u lokalnoj bolnici gdje je liječena od srčane aritmije i dehidriranosti.

Premijer Jamajke Endrju Holnes uputio je saučešće članovima njene porodice putem Fejsbuka, nazvavši je "inspirativnom ženom".

Braun je rođena kao Vajolet Mos 10. marta 1900, a veći dio života je provela sekući šećernu trsku u blizini svoje kuće u distriktu Duanvale na zapadu Jamajke.

Bila je vjernica Baptističke crkve, gdje je godinama svirala na orguljama, a svoju dugovječnost je pripisivala napornom radu i hrišćanskoj vjeri.

Njen suprug Augustus Braun preminuo je 1997. godine, a najstarije od njihovo šestoro djece umrlo je u aprilu u 97. godini.

U intervjuu koji je prošle godine dala američkoj agenciji, Braun je rekla da je iznenađena, ali zahvalna što živi toliko dugo.

"To mi je Bog dao, pa moram to da prihvatim", rekla je tada.

Nakon njene smrti, Gerontološka istraživačka grupa je Nabi Tađimu iz Japana, koja je rođena 4. avgusta 1900, proglasila najstarijom osobom na svijetu.

 

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije