Zanimljivosti

Naučnici tvrde da trebate da unosite kalijum ako želite da rodite dječaka

Naučnici tvrde da trebate da unosite kalijum ako želite da rodite dječaka
Foto: Ilustracija | Naučnici tvrde da trebate da unosite kalijum ako želite da rodite dječaka

Iako će vam svaki roditelj reći da pol djeteta nije važan, jedno od najčešćih pitanja koje budući roditelji traže na Googleu je kako dobiti dječaka ili djevojčicu.

Iako je šansa 50-50 i bez medicinske intervencije je teško na to uticati, neke životne navike kao što su prehrana i odabir određenih namirnica, ali i seksualni položaji te vrijeme začeća mogu imati uticaj na izbor pola djeteta, piše portal "Klokanica.24sata.hr".

Od mnoštva narodnih vjerovanja i 'bapskih' priča, ispostavilo se da bi jedno moglo biti učinkovito, a to je - jedenje banana. Prema novom istraživanju objavljenom u "The Royal Society", prehrana majke prije začeća može uticati na pol djeteta.

Ako jedete puno banana, ili bilo šta bogato kalijumom, vjerovatno ćete roditi dječaka, tvrde autori istraživanja.

Istraživanje je pratilo 740 britanskih žena kroz njihove prve trudnoće (nijedna nije znala pol svoje bebe), i ispostavilo se da je pol zavisio od majčine prehrane prije trudnoće. Majke koje su rodile dječake imale su veći unos kalijuma u prehrani prije začeća, što su naučnici označili kao faktor u određivanju pola.

Otkriveno je i da žene koje prije začeća za doručak jedu žitarice, imaju više šanse da rode dječaka. Ovaj zaključak sličan je istraživanju provedenom na Univerzitetima "Exeter" i "Oxford", objavljenom 2008. godine, a koje je otkrilo da žene koje za doručak jedu žitarice i tokom dana unose više kalorija, imaju veću šansu da će roditi dječaka nego žene koje preskaču doručak i jedu hranu s manje kalorija.

Čak i vrsta hrane može uticati na pol djeteta jer djeluje na kiselost, odnosno lužnatost vaginalne flore. Tako da ako želite djevojčicu, jedite hranu bogatu magnezijumom, kalcijumom te kisele namirnice, a izbjegavajte hranu koja smanjuje kiselost kao što su banane i krompir.

Ako želite da začnete dječaka, preporučuje se da manje jedete mliječne proizvode, a više povrće i svježe voće, posebno banane koje sadrže kalijum te lužnate namirnice, što pogoduje spermijima s Y hromozomom. 

(Klokanica.24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije