Zanimljivosti

Neboder prodat za pet milijardi dolara

Neboder prodat za pet milijardi dolara
Foto: Ilustracija | Neboder prodat za pet milijardi dolara

Neboder u vlasništvu najbogatijeg stanovnika Hongkonga Li Ka-Šinga prodat je za rekordnih 5,15 milijardi dolara. a transakcija signalizuje nastavljen snažan rast nekretninskog sektora u tom gradu.

Kompanija CK Asset je 75-procentni udio u Centru, neboderu u užurbanoj gradskoj četvrti Central, prodao konzorcijumu koji predvodi jedna kineska energetska kompanija, objavio je Hong Kong Economic Journal, pozivajući se na neimenovane izvore.

Ukoliko se transakcija odobri, peti neboder u gradu po visini biće prodat za 40,2 milijarde hongkonških dolara (5,15 milijardi američkih dolara), što je najviša cijena u istoriji Hongkonga kada su u pitanju komercijalne nekretnine.

Iznos bi nadmašio transakciju s početka godine u sklopu koje je vlada prodala zemljište u centru grada s višespratnim parkingom za 23,28 milijardi hongkonških dolara Henderson Landu, u vlasništvu drugog na listi najbogatijih stanovnika Hongkonga Lee Šau-kea.

Tržište nekretnina u Hongkongu postalo je političko pitanje jer troškovi u metropoli koja spada među najskuplje na svijetu uporno rastu, prisiljavajući zbog visokih najamnina pojedine male firme na zatvaranje, dok mnogi stanovnici ne mogu da priušte kupovinu, odnosno najam pristojnih domova.

Cijene komercijalnih i stambenih nekretnina "gura" priliv novca bogatih kineskih investitora i kompanija specijalizovanih za razvoj nekretnina.

(NN/bankar.me)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije