Zanimljivosti

Neobičan fenomen: More teče brzo kao planinska rijeka

Neobičan fenomen: More teče brzo kao planinska rijeka
Foto: Screenshot | Neobičan fenomen: More teče brzo kao planinska rijeka

Grčko ostrvo Evija kao i njegov glavni grad Halkidu karakteriše jedan neobičan i znaimljivi fenomen koji je poznat kao "Lude vode".

Ova veoma rijetka (ne)prirodna pojava.... koja se javlja u Evriposovom kanalu, gdje morska voda teče veoma brzo poput planinske rijeke.

I za sada niko nije dao neko dobro objašnjenje zbog čega se ovako nešto dešava s morskom vodom!

Evriposov kanal je dug 8 km, a njegova širina varira od 40 metara do 1,6 km.

Na najužem dijelu kanala nalazi se administrativni centar ostrva Evija - glavni grad Halkida, koji je kanalom podijeljen na dva dijela.

Baš na tom mjestu morska struja je toliko jaka (po 12 čvorova) da teče poput planinske brze rijeke, svakih šest sati struja potpuno promijeni smjer. Ovaj fenomen dostiže svoj vrhunac pod starim mostom gdje voda ima brzinu od 15 km na čas!

Mnogi kažu da se pri ovakvoj brzini vode čak i ajkule bore da plivaju u suprotnom smjeru.

Voda šest sati teče u jednom pravcu, pa onda na osam minuta potpuno miruje, pa nastavlja da teče u drugom pravcu narednih šest sati i tako u krug.

Zbog toga ovaj grčki grad Halkidu nazivaju još i "Grad ludih voda".

Pojava koja se dešava u Euriposovom kanalu je fascinirala i antičke grčke mislioce poput Platona koji je u svom djelu Fedon naveo Euriposov kanal kao primjer nestalnosti, kao nešto što stalno mijenja smjer.

Za njega se vezuju i brojne legende, a ljudi ne prestaju da se dive njegovoj veličanstvenosti, jer stalno raspiruje maštu i radoznalost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije