Zanimljivosti

Neobično testiranje budućih hirurga

Neobično testiranje budućih hirurga
Neobično testiranje budućih hirurga

Umjesto testiranja potencijalnih hirurških pripravnika i njihovih operativnih potencijala na pravim pacijentima, jedna japanska bolnica je došla na ideju inovativnog procesa testiranja na minijaturnim origamijima, ali i na sušiju.

Naime, Kurašiki centralna bolnica, koja se nalazi na jugu Japana, poznata je po najboljem programu za hirurge pripravnike u cijeloj zemlji. Međutim, ukoliko studenti žele da uđu na ovaj prestižni program moraju proći jedno krajnje neobično testiranje. Prvo dobiju zadatak da naprave jedan origami. Iako možda ovaj zadatak zvuči bizarno, poenta je da origami moraju napraviti od papirića veličine 1,5 cm kvadratni!

Drugi test se odnosi na seciranje insekata, s tim da je svaki insekt u prosjeku dugačak svega 35 mm. Studenti moraju precizno secirati insekta, a istovremeno ne smiju oštetiti njegov ostatak. I konačno, treći izazov je napraviti suši koristeći jedno zrno riže, zajedno sa svim tradicionalnim sastojcima. Inače, studenti imaju svega 15 minuta da izvrše svaki od ovih izazova, što znači da njihova vještina ovdje dolazi do izražaja.

I dok mnogi smatraju da je riječ o čudnim, ili bolje rečeno bizarnim testovima, ovi testovi su odabrani s razlogom jer svaki test zahtijeva nevjerovatnu količinu koncentracije, koordinacije, mirne ruke, što je od neprocjenjive važnosti za svakog hirurga.

Uz sve to, studente testiraju pod pritiskom jer drugi dio predstavlja pisani test. Oni su, ipak, svjesni da se hirurg ne može postati praveći origami ili secirajući suši.

Inače, dozvoljeno je da svake godine za pripravnički staž aplicira samo 40 kandidata, a niko ne zna koliko ih zaista bude primljeno.

Bilo kako bilo, ova bolnica i njen program važe za jedan od najboljih u Japanu i pripravnici ove bolnice su na cijeni širom Japana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije