Zanimljivosti

Nepristojno ponašanje zarazno kao grip

Nepristojno ponašanje zarazno kao grip
Nepristojno ponašanje zarazno kao grip

NJUJORK - Najnovije istraživanje pokazuje da je nepristojno ponašanje zarazno u istoj mjeri kao i grip.

Naime, osobe koje su bile izložene takvom ponašanju ili su doživjele nepristojnosti, vremenom prestanu da reaguju na tu negativnu društvenu pojavu. I ne samo to, one veoma često i same počnu da se ponašaju loše prema drugima, šireći agresivno raspoloženje na okolinu.

Sa približavanjem sezone gripa, mnogi će poželjeti da se vakcinišu. Istraživanje Džonasa Solka i Tomasa Frensisa pomoglo je čovječanstvu da ograniči širenje ove neugodne bolesti, a sama vakcina je spasla na desetine hiljade života. Ali, da bi došli do vakcine, naučnici su prethodno morali da identifikuju uzroke gripa i, što je jako važno, da shvate koliko je virus zarazan.

U svom istraživanju, Trevor Foulk, Endru Vulum i Amir Erez sa Univerziteta Floride, slijedili su isti princip: pokušali su da otkriju uzroke jedne druge pošasti - nevaspitanja.

U nizu studija, Foulk i njegove kolege pokazali su da žrtve nepristojnog ponašanja postaju i same vinovnici istih destruktivnih postupaka.

Kako prenosi Njuzvik, američki istraživači su raznim testovima otkrili da nisu zarazni samo ekstremni oblici negativnog ponašanja (poput maltretiranja, udaranja) već i oni "bezazleniji", kao što su verbalne neučtivosti, s kojima se svakodnevno susrećemo na poslu, u prevozu, u prodavnici, školi...

Oni su ustanovili da ljudi "usklađuju" svoje ponašanje prema ponašanju drugih, te da se zaraza, kao i kod gripa, najčešće širi nezavisno od naše svijesti, pa čak i od naše volje.

Izloženost nepristojnom ponašanju, navode istraživači, ne samo da jasno utiče na naše vladanje i način na koji reagujemo na nekulturu drugih, već nas podstiče da se i sami tako ponašamo, te širimo zarazu na sve oko sebe, zaključuju autori studije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije