Zanimljivosti

Nevin robijao 39 godina

Nevin robijao 39 godina
Nevin robijao 39 godina

Iz zatvora u Sjevernoj Karolini oslobođen je šezdesetjednogodišnji Džejms Robert Meklarkin, koji je robijao 39 godina zbog ubistva koje, kako je dokazano, nije počinio.

Džejms Robert Meklarkin je formalno pušten na uslovnu slobodu, nakon što su policija i javni tužilac saopštili da u avgustu 1974. godine nije ubio Kloda Kilijana (74).

„Trebalo je da prođe 39 godina da bih konačno našao nekoga ko će mi povjerovati. Sada sam slobodan čovjek, ali nije kraj, jer sam i dalje osuđenik. Presuda mora da se poništi, jer nisam ubio Kilijana“, rekao je Meklarkin po izlasku iz zatvora, preneo je AP.

Za ubistvo koje se desilo 1974. godine, pored Meklarkina, na doživotnu robiju osuđen je i Rej Čarls Degrafenrid, iako protiv njih nije postojao nijedan materijalni dokaz.

Presuda je donesena samo na osnovu izjave njihovog druga iz djetinjstva Melvina Harisa, koji je takođe bio osumnjičen. Degrafenrid je u međuvremenu i mentalno obolio i nalazi se u dijelu zatvora predviđenom za psihičke bolesnike i za sada nije poznato da li će i on biti oslobođen.

Meklarkin i Degrafenrid su odmah bili osumnjičeni za ubistvo, ali su poslije duge istrage skinuti sa spiska osumnjičenih.

„Tada je Haris, da bi izbjegao da sam bude osumnjičen, rekao da smo mi ubice i to je bilo dovoljno da nas pošalju na robiju. Rej Čarls je zbog te nepravde pukao, ali bi, bez obzira na to, i on morao da bude oslobođen, jer je takođe nevin“, rekao je Meklarkin.

Haris je kasnije takođe dospio u zatvor, jer je 1992. ubio čovjeka, a nekoliko godina kasnije pred smrt je priznao da je lažno optužio drugove i da je on ubio Kilijana.

Iako je to ponovio pred sudom, sudija je zaključio da mu se ne može vjerovati, pa su Meklarkin i Degrafenrid ostali u zatvoru.

Policija je tek prošle godine, na zahtjev Meklarkinove porodice i pod pritiskom javnosti, pristala da ponovo otvori taj slučaj i detektiv koji ga je vodio zaključio je da dvojica osuđenih nisu krivi, jer su u vrijeme ubistva bili na drugom mjestu.

Postoje brojni svjedoci koji su to potvrdili i njihov alibi je izuzetno čvrst, tako da van svake sumnje možemo da kažemo da oni nisu izvršili to ubistvo, navodi se u izvještaju.

(NN, rts)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije