Zanimljivosti

Obogatite se tražeći dijamante

Obogatite se tražeći dijamante
Obogatite se tražeći dijamante

Krater dijamanata u Murfrizborou, u Arkanzasu, jedini je rudnik dijamanta na svijetu koji je otvoren za javnost.

Ovo mjesto je pretvoreno u svojevrsni park, gdje je posjetiocima dozvoljeno da sami krenu u potragu za dijamantima i sve što pronađu - i zadrže.

Prema zvaničnicima parka, negdje oko 600 dijamanata raznih boja, oblika i kvaliteta biva pronađeno svake godine. Od otvaranja rudnika, koje je bilo davne 1906. godine, do sada je pronađeno više od 75.000 dijamanata, a otkako je 1972. godine ovo neobično nalazište otvoreno za javnost, čak 19.000 dijamanta, piše Kansas City Star.

Naučnici vjeruju da su dijamanti iz ovog parka formirani prije tri milijarde godina i mnogi od njih su duboko u zemlji. Međutim, prije 100 miliona godina ovo dragocjeno kamenje je "izbačeno" na površinu djelovanjem magme. Naime, velika vulkanska erupcija rezultovala je ogromnim kraterom, koji je bio pun dubinskih stijena koje su sadržale dijamante. Tokom godina stijene su nestale usljed erozije, a na površini su ostali dijamanti i drugo poludrago kamenje. 

Ono što je specifično kod ovog nalazišta jeste da je otvoreno za javnost, a svake godine dođe na stotine hiljada rudara amatera koji se nadaju da će ovdje naći svoju sreću i bogatstvo. Većina njih se vrati praznih ruku, ali ima i onih koji su imali sreće. Tako je ovdje pronađen i dijamant "Ujka Sem", od 40 karata, najveći dijamant pronađen na tlu SAD. Nešto manji je "Zvijezda Murfrizboroa", koji je bio 34 karata, te još nekoliko manjih. Ove veće dijamante su uglavnom pronalazili profesionalni rudari, a najvredniji dijamant koji je pronašao jedan amater je "Zvjezdana svjetlost Amarila", od 16 karata, koji je pronađen 1975. godine, nedugo nakon što je krater otvoren za javnost.  Ipak, većina posjetilaca nađe sitne dijamante, veličine vrha šibice, koji su suviše maleni za sječenje, a ne mogu se staviti ni na nakit.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije