Zanimljivosti

Od ruskog saobraćajca do Isusa

Od ruskog saobraćajca do Isusa
Foto: Ilustracija | Od ruskog saobraćajca do Isusa

Nekada je bio skromni policajac, saobraćajac u bespuću Sibira. Danas tvrdi da je Isus Hrist. Sergej Torop živi u zabačenom dijelu Sibira i vjeruje da reinkarnacija sina Božijeg.

Uz dugu kosu i bijelu haljinu, te u sandalama koje nosi preko čarapa, ovaj 56-godišnjak sebe naziva Vizarionom, i osnivač je Crkve posljednjeg zavjeta.

Bivši vojnik Crvene armije tvrdi da se ponovo rodio 1991. godine i danas je duhovni lider svojih 5.000 sljedbenika. Sjedište njegove crkve je u malom izolovanom selu Petropavlovka udaljenom više do 2.000 kilometara od Moskve. Njegovi sljedbenici su se odrekli svojih prijašnjih života i prate njegova striktna veganska pravila. Zabranjeno im je da puše, piju alkohol, te da posjeduju novac.

U samom selu živi oko 300 sljedbenika koji su svoje drvene kolibe izgradili oko crkve. Inače, sela Petropavlovke skoro i da nema na mapi Rusije.

Ostali sljedbenici žive u drugim selima oko Petropavlovke i nije im teško živjeti u ovim srednjevjekovnim uslovima, samo da budu što bliže svom lideru, kojeg nazivaju još i Mesijom.

Na obližnjoj planini nalaze se zvona koja se oglašavaju tri puta dnevno, tako da sljedbenici znaju kada moraju ostaviti sav posao, kleknuti i pomoliti se.

Sam Vizarion dane provodi u svojoj kolibi gdje živi sa suprugom i šestoro djece, a uglavnom se bavi slikanjem.

Riva, jedna od njegovih sljedbenica, o životu u ovoj zajednici kaže: "U selu imamo školu sa plemenite sluškinje. Ovdje djevojčice pripremamo da jednog dana budu poštene supruge marljivim ljudima."

Ona dodaje da djevojčice odgajaju i uče da nikada ne smije biti iznad muškarca, da nikada ne smije biti ponosna niti nezavisna. Najbolje vrline jedne djevojke su poniznost i nenametljivost.

Mnogi tvrde da je Vizarionova zajednica zapravo kult, te da se ovim treba pozabaviti vlast, prvenstveno socijalna služba. Vizarion je dokaz da Rusi vole taj kult ličnosti, a mnoge on podsjeća na Raspućina, mistika koji je bio jedan od najbližih saradnika cara Nikolaja II.

Inače, kada je riječ o Vizarionu, on je nakon službe u vojsci prešao u policiju, gdje je dugo radio kao saobraćajac, da bi onda dao otkaz.

Navodno, nešto se probudilo u njemu i odmah je znao da je upravo on drugi Isus Hrist. On dodaje je tada shvatio da ga je sam Bog poslao na zemlju kako bi čovječanstvo naučio da je rat najveće zlo svijeta. 

On je u svojoj crkvi ukinuo Božić, a najbitniji dan za njegovu zajednicu je 18. avgust, kada se sprema posebna gozba.  Vrijeme u zajednici se mjeri dužinom Vizarionovog života, i danas oni žive u 56. godini, a uskoro će ući u 57. godinu. Vizarion je nedavno boravio u Francuskoj, Italiji i Holandiji gdje je pokušao da "preobrati" i strance u svoju crkvu. Inače, ne zna se tačno kako je uspio otputovati u inostranstvo jer njegova crkva zabranjuje posjedovanje novca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije