Zanimljivosti

Otkrivamo mračnu tajnu britanskog Vindzora

Otkrivamo mračnu tajnu britanskog Vindzora
Otkrivamo mračnu tajnu britanskog Vindzora

Malo je onih koji znaju za sina Kralja Džordža V i kraljice Meri. O njemu postoji tek nekoliko rečenica u biografiji kraljevske porodice.

Džon je rođen 12. jula 1905. godine. Bio je srećno, zdravo i veselo dijete i roditelji su ga obožavali. Onda se dogodilo nešto što će princa Džona gotovo izbrisati iz istorije, nešto toliko strašno da je Vindsdor učinio sve da ga sakrije od očiju javnosti.

U dječačkoj dobi, princ Džon je doživio napad koji je dijagnostifikovan kao epilepsija. Bilo je jasno da za njega nema budućnosti u kraljevskoj porodici i da mora da bude hitno sakriven od javnosti kako ne bi donio buku i sramotu kraljevskoj porodici.

Odlučili su da Džona sakiriju daleko od naroda na neko skriveno i skrovito mjesto za koje će znati samo njegovi roditelji i nekoliko ljudi u koje su imali potpuno povjerenje. Smjestili su ga na porodično imanje Norfolk gdje su mu društvo pravili samo dadilja i jedan sluga. Bez obzira na sve, Džon je živio kao normalno dijete koliko je bilo dozvoljeno. Kraljica Meri koristila je svaku priliku da vrijeme provede sa sinom koji bi mogao da joj donese samo nevolje.

18. februara, 1919. godine, u ranim jutarnjim satima, Džon je doživio veliki napad epilepsije zbog kojeg se nikad nije probudio. Saznavši za to, kralj i kraljica su požurili da se oproste od svog sina, dok je njegov stariji brat, princ Edvard VIII hladno zaključio: Životinja je umrla.

Džon je sahranjen u lokalnoj crkvi, a uspomena na njega je vrlo brzo izbledjela.

(NN/Story)
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije