Zanimljivosti

Otkriven mozaik iz rimskog doba

Otkriven mozaik iz rimskog doba
Foto: Ilustracija | Otkriven mozaik iz rimskog doba

Poslije višegodišnjih iskopavanja arheolozi su na Kipru otkrili rijedak veliki rimski podni mozaik star skoro 2.000 godina.

Scene trka dvokolica na hipodromu otvorenog stadiona prostiru se na površini od skoro 26 metara, koliko je mozaik dugačak. Ilustracije su upotpunjene natpisima na grčkom jeziku, koji navode imena konja i trkača.

Pretpostavlja se da je mozaik dio galerije rezidencije iz 4. vijeka naše ere, a naučnici navode da je to samo jedan od svega nekoliko takvih antičkih mozaika. On je vijekovima ležao pod zemljom netaknut u selu Akaki, oko 14 kilometara od Nikozije, sve dok jedan farmer nije 1938. godine slučajno pronašao drugi dio te iste rezidencije.

Cijeli mozaik je otkriven kasnije, ispod mjesta kojim je nekad prolazila željeznička pruga. Glavna iskopavanja na tom lokalitetu počela su 2013. godine, a cijeli mozaik je otkriven 2016. Ubrzo je, međutim, ponovo zatrpan zbog zaštite.

Arheolozi su ga nedavno ponovo otkopali kako bi počeli restauratorske radove. Očekuje se da će oni trajati nekoliko godina prije nego što veliki mozaik postane dostupan za posjetioce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije