Zanimljivosti

Parižanka tuži državu zbog zagađenog vazduha

Parižanka tuži državu zbog zagađenog vazduha
Parižanka tuži državu zbog zagađenog vazduha

Iako Pariz nije grad sa najzagađenijim vazduhom u Francuskoj, jedna žiteljka Grada svjetlosti odlučila je da tuži državu zbog toga što nije uspjela da je zaštiti od posljedica aerozagađenja.

Klotild None, instruktorka joge koja u glavnom gradu Francuske živi 30 godina, primjetila je da joj se zdravlje pogoršava. Najgore je bilo u decembru prošle godine kada je zagađenje vazduha dostiglo rekordno visok nivo. Njen advokat smatra da su zdravstvene tegobe žrtava aerozagađenja posljedica nebrige države i nečinjenja u rješavanju tog velikog problema. On je najavio da će ovakvih tužbi u narednim sedmicama biti i u drugim gradovima poput Lila, Liona i drugih.

Pedesetšestogodišnja Parižanka navodi da je vodila zdrav život, najprije kao plesačica, zatim i kao instruktorka joge, ali da ima sve ozbiljnije respiratorne probleme, od astme do upale pluća. Krajem prošle godine, kada je grad danima bio obavijen gustim smogom, njeno stanje se pogoršalo i dovelo do zapaljenja srčane maramice.

“Doktor mi je rekao da mi dišemo otrovan vazduh. Imao je još pacijenata poput mene, uključujući i djecu. Kardiolog mi je rekao isto”, kazala je ova Parižanka, prenosi BBC.

Pariz se godinama suočava sa visokim nivoom štetnih čestica zbog čega su vlasti preduzele mjere čiji je rezultat ispod očekivanog. Da bi podstakli stanovnike da ne koriste automobile, nadležni su obezbjedili besplatan javni prevoz u danima kada je nivo zagađenja iznad dozvoljenog, eksperimentisali su i sa sistemom parnih i neparnih brojeva na tablicama, povećavali broj pješačkih zona.

Saobraćaj je, takođe, zabranjen za vozila proizvedena prije 1997. godine. I pored svega toga, jedna studija od prije tri godine je utvrdila da je zagađenje vazduha u Parizu jednako boravku u sobi sa osam pušača. Procenjuje se da aerozagađenje u Francuskoj uzrokuje oko 48.000 prevremenih smrti godišnje.

Da bi podstakli stanovnike da ne koriste automobile, nadležni su obezbjedili besplatan javni prevoz u danima kada je nivo zagađenja iznad dozvoljenog, eksperimentisali su i sa sistemom parnih i neparnih brojeva na tablicama, povećavali broj pješačkih zona.

(Politika)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije