Zanimljivosti

Pet svitaka Mrtvog mora lažni, neće više biti u muzeju

Pet svitaka Mrtvog mora lažni, neće više biti u muzeju
Foto: N.N. | Pet svitaka Mrtvog mora lažni, neće više biti u muzeju

Muzej Biblije u Vašingtonu saopštio je da je lažno pet njegovih najvrjednijih artefakta, za koje se vjerovalo da su dio istorijskih svitaka Mrtvog mora, i da više neće biti izloženi u muzeju.

Njemački naučnici testirali su dijelove pet svitaka i otkrili da "pokazuju karakteristike nekonzistentne sa drevnim poreklom zbog čega neće više biti izloženi u muzeju".

CNN je postavio pitanje o svicima iz Mrtvog mora u članku objavljenom prošlog novembra, kada se porodica Grin pripremala da otvori novi muzej vrijedan 500 miliona dolara.

Prije nego što su svici Mrtvog mora pronađeni prije 70 godina, najranija i najkompletnija verzija Biblije bila je iz 9. vijeka.

Onda su beduinski pastiri nabasali na svitke skrivene gotovo 2.000 godina u pećini Kumran na zapadnoj obali Mrtvog mora.

Otkriće je podrazumijevalo više od 900 rukopisa i oko 50.000 fragmenata, pa je bilo potrebno 60 godina da se u potpunosti otkopaju i objave.

Izraelski organ za starine ima većinu svitaka Mrtvog mora, koji su izloženi u Hramu knjige u Jerusalimu.

Godinama bilo je gotovo nemoguće da bilo koji privatni kolekcionar dođe i do komadića ovog velikog arheološkog otkrića, da bi se 2002. misteriozno novi fragmenti pojavili na tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije