Zanimljivosti

Petnaest najluđih bjekstava iz zatvora

Petnaest najluđih bjekstava iz zatvora
Petnaest najluđih bjekstava iz zatvora

Mnogi zatvorenici odlučili su da okaju svoje "grijehe" iza rešetaka, te ne žele da pokušaju da se dočepa slobode.

Nasuprot njima stoje oni koji bi uradili sve samo da izađu iz zatvora i uživaju u slobodi kao ptica na grani. Pri tome oni postaju mnogo dosjetljivi. Mi vam donosimo petnaest ludih slučajeva bijega iz zatvora koji će vas, u najmanju, ruku nasmijati.

1. Uz vodovodne cijevi

Osam ljudi pobjeglo je iz zatvora u Novom Meksiku, tako što su pronašli uzak prostor iza zida u kupatilu. Uz vodovodne cijevi su se popeli do plafona i izašli na krov uz pomoć ručno napravljenog alata.

2.  Jednostavno išetao

Lum Ju je bio osuđen na smrt zbog ubistva čovjeka koji ga je opljačkao. Zbog činjenice da niko nije volio čovjeka kojeg je Lum ubio, on je postao popularan, čak i među stražarima. Zato ne čudi što je jednog dana neko ostavio otvorena vrata njegove ćelije i on je jednostavno izašao napolje.

3. Pretvarao se da je gomila knjiga

Ovo se dogodilo 1621. godine. Pisac Hugo Grocijus, koji je služio zatvorsku kaznu, dobio je dozvolu da objavi svoje zatvorske radove. Njegova supruga je poslala veliki kovčeg po njih, ali u njemu nisu bile knjige već sam Hugo, koji je poslije sa ženom započeo novi život u Francuskoj.

4. Pomoć moćnog prijatelja

Dva zatvorska cimera su uspjela da organizuju helikopter da dođe po njih, a njihov jedini zadatak je bio da izađu na krov. Uspjeli su da pobjegnu, ali su pronađeni istog dana.

5. Tunel iskopan pomoću školjki

Vojnici Unije u zatvoru u Virdžiniji, iskopali su tunel dug 60 m uz pomoć školjki i peroreza.

6. Prijetnja lažnim pištoljem

Čuveni pljačkaš banaka Džon Dilinger, napravio je lažni pištolj od komada drveta i ofarbao ga je bojom za cipele. To je bilo dovoljno da uplaši stražare i on je uspio da pobjegne.

7. El Čapov tunel

Tunel dug 1 milju, sa ventilacijom, osvjetljenjem i motociklom koji ga je čekao na šinama. Ovaj čuveni bijeg je njegov kartel koštalo 50 miliona dolara.

8. Duhoviti bjegunci

Pobjegli su kroz kanalizaciju, a svojim čuvarima ostavili poruku "Želimo vam prijatan dan".

9. Kralj bjekstva

Danski kriminalac Brajan Bo Larsen definitivno opravdava svoj nadimak, jer je do sada uspio da pobjegne iz zatvora 22 puta.

10. Moć ubjeđivanja

Sara Džo Pender je uspjela da nagovori čuvara da je sakrije u zatvorskom kombiju i poveze napolje. Uhvaćena je 4 mjeseca kasnije, kao i njen saučesnik.

11. Osjećaj za biznis

Rene Belbenoa je 6 puta bezuspješno pokušao da pobjegne iz zatvora sa Đavoljeg ostrva, ali je uspio da proda priče o zatvorskom životu i tehnikama koje je koristio prilikom bjekstva piscima i scenaristima. Od ovog novca je kupio brod i pobjegao jednom za svagda sa još 5 zatvorenika.

12. Bjekstvo iz nacističkog zatvora

Francuski poručnik Andre Devinji, uspio je da pobjegne tako što je lisice otključao zihernadlom, a onda je uz pomoć supene kašike sklonio drvene daske sa poda svoje ćelije i provukao se kroz otvor. Oslobodio je još jednog zatvorenika, i uz pomoć stare lampe su napravili kuku i zakačili je za konopac niz koji su se spustili kroz prozor i tako pobjegli iz zatvora.

13. Istorijsko bjekstvo iz Alkatraza

Trojica zatvorenika su mjesecima kašikama kopali tunel, ali su morali da kupe još vremena dok naprave splav od kabanica. Napravili su lažne glave od sapuna, toalet papira i kose iz berbernice, da bi zavarali stražare. Ostaje misterija da li su pobjegli ili su se utopili.

14. Uz pomoć peškira i čaršava

Trojica zatvorenika iz zatvora u Kaliforniji uspjeli su da prerežu čelične vodovodne cijevi i tako stignu do krova, s kojeg su se spustili uz pomoć uvezanih peškira i čaršava.

15. Pomoć prijatelja

Asatu Šakur, jednu od osnivača Crne oslobodilačke vojske, spasili su njeni vojnici tako što su uzeli stražare za taoce, ukrali zatvorski kombi i pobjegli. Ona je danas u azilu na Kubi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije