Zanimljivosti

Pismo sa "Titanika" prodato za 160.000 $

Pismo sa "Titanika" prodato za 160.000 $
Foto: Ilustracija | Pismo sa "Titanika" prodato za 160.000 $

Pismo pronađeno kod čovjeka koji je poginuo u potonuću "Titanika" prodato je za 160.000 dolara.

Riječ je o pismu koje je putnik prve klase "Titanika" Aleksandar Oskar Holverson napisao majci i jedno je od posljednjih pisama za koje se zna da su "preživjela" ovu pomorsku nesreću.

Ono ima zaglavlje s utisnutim imenom čuvenog "Titanika", a u njemu Holverson piše o utiscima o brodu i hvali hranu i muziku.

"Ako sve prođe kako treba, stići ćemo u Nju-jork u srijedu prije podne", napisao je Holverson dan prije fatalnog susreta "Titanika" sa ledenim brijegom.

Holverson je bio trgovac iz Minesote, a putovao je sa suprugom Meri Alis, koja je preživjela katastrofu. Pismo je jedno od posljednjih predmeta za koje je poznato da su sačuvani poslije potonuća broda, a na njemu su vidljivi tragovi vremena koje je provelo na dnu Atlantika.

Pismo je na aukciji prodala Holversonova porodica u trgovačkom gradu Divajzis na jugu Engleske. Ključevi načinjeni od gvožđa sa "Titanika" prodati su za 76.000 funti.

Aukcionar Endrju Oldridž istakao je da ove cijene pokazuju kako ne opada interesova-nje za "Titanik", kao i za putnike i posadu tog nesrećnog broda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije