Zanimljivosti

Počela obnova Isusovog groba

Počela obnova Isusovog groba
Počela obnova Isusovog groba

Hrišćanske zajednice počele su obnovu teško oštećenog Isusovog groba u jerusalemskoj bazilici Svetog groba.

Isusov grob, odnosno nekoliko metara visoku i široku mermernu edikulu (mali hram), već nekoliko decenija od raspadanja štiti metalna struktura.

Ona drži na okupu mermerne blokove koje su nagrizle vremenske neprilike i uticaj hiljada hodočasnika i turista.

Oko groba su podignute skele i postavljene zaštitne ploče, što je znak da su počeli radovi na obnovi.

Edikula, koja se nalazi pod kupolom crkve podignute na mjestu gdje je, po hrišćanskoj tradiciji, bila pećina u koju je položeno Isusovo tijelo, biće rastavljena i ponovno sastavljena tokom obnove.

Samo će naročito krhki ili slomljeni dijelovi biti zamijenjeni. Mermerne ploče će biti očišćene i konzervirane, a struktura koja ih podržava će se učvrstiti.

Radove finansiraju tri glavne hrišćanske zajednice koje upravljaju bazilikom (katolici, pravoslavci, jermenski hrišćani), a dio novca prikupit će se i donacijama.

Restauracija će biti povjerena grčkim stručnjacima i očekuje se da će trajati osam mjeseci. Bazilika će biti otvorena za vrijeme obavljanja radova.

Edikula je posljednji put obnavljana početkom 19. vijeka u stilu osmanskog baroka pošto je požar oštetio cijelu baziliku.

Brzo se pokazalo da posao nije dobro obavljen te da se edikula savija pod vlastitim teretom, a pod uticajem vremenskih neprilika počela je propadati zbog otvora na kupoli.

I moderni faktori doprinijeli su postepenom propadanju. Dah hiljada posjetitelja povećava vlažnost u prostoriji, a mnogobrojne svijeće koje gore u blizini uzrokuju toplinski "stres" mermeru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije