Zanimljivosti

Pokahontas - mit i istorija

Pokahontas - mit i istorija
Pokahontas - mit i istorija

Šta je zajedničko guverneru Hariju Berdu, Polin de Rotšild, bivšim prvim damama Edit Vilson i Nensi Regan, astronomu Persivalu Lovelu, generalu Džordžu Randolfu? Svi oni, i mnoge druge znamenite ličnosti američke istorije potomci su čuvene Pokahontas, kćerke poglavice plemena Pouhatan Algonkin.

Poznata pod raznim imenima - Matoaka („mala čigra"), Amonute, Rebeka Rolf - čuvena Pokahontas rođena je oko 1596. godine u današnjoj Virdžiniji. Prvi zapisi o njoj potiču od engleskog kapetana Džona Smita, koji upoznaje poglavičinu kćerku kada je imala samo 13 godina, a iako se u zapisima od 19. veka pominje njihova ljubav, koju ilustruje i animirani film iz 1995. godine, istorija govori drugačije.

Kapetan Džon Smit istraživao je kraj u kome je živjelo njeno pleme, pa ga je 1607. godine zarobio poglavičin mlađi brat. Prvi njegov susret sa Pokahontas dogodio se 1608. godine. U pismu koje šalje kraljici Ani (1616), Smit bilježi da mu je mlada Indijanka spasla život, hrabro istupivši i tražeći njegovo oslobađanje. Pošto se vratio među svoje, u Džejmstaun, Pokahontas ga je posjećivala, igrala se sa tamošnjom djecom i donosila im hranu. Širenjem kolonizovanog područja, došlo je i do sukoba doseljenika i njenog plemena; kapetan Smit biva ranjen i vraća se u Evropu, a plemenu saopštavaju da je mrtav, zbog čega Pokahontas tuguje i prestaje da posjećuje Džejmstaun.

Burni život čuvene Indijanke obilježen je i ropstvom u plemenu Patavomeka 1613. godine, kada je poglavica predaje neprijatelju zbog oružja i zarobljenika. Odvode je u današnji Česterfild, gde je sveštenik Aleksandar Vitaker upoznaje sa engleskim jezikom i približava joj hrišćanstvo. Pokahontas se ubrzo pokrštava i postaje Rebeka. Čak odbija da se vrati u svoje pleme kada joj to biva ponuđeno, rekavši da se osjeća bezvrijednom među svojim narodom koji ju je olako predao zbog oružja.

Godine 1614. Pohakontas, sada Rebeka, udaje se za Džona Rolfa, uzgajivača duvana, i sa njim dobija sina Tomasa. Doprinijevši svojim brakom miru između Engleza i indijanskih plemena, šalju je sa grupom njenih sunarodnika u Englesku. Tamo bivaju oduševljeni njenom ljepotom, ljubavlju prema Englezima i brakom sa jednim od njih, pa je primaju i na dvoru kralja Džejmsa Prvog. Zanimljivo je da je na ovom putu Pokahontas srela Džona Smita, svog nekadašnjeg prijatelja za koga je mislila da je mrtav.

Na putu kući, 1617. godine, Pokahontas se razboljeva na brodu, pa se bračni par Rolf iskrcava u Grejvsendu u Kentu. Tamo je Pokahontas ubrzo preminula, a sahranjena je na crkvenom groblju u tom gradu. Ne zna se tačan uzrok njene smrti, ali se pretpostavlja da je riječ o zapaljenju pluća, tuberkulozi, a moguće je čak i da je bila otrovana.

Kroz decenije i vijekove, priča o hrabroj, požrtvovanoj indijanskoj princezi dobijala je romantičarske elemente. Danas, mnoga mjesta, znamenitosti i proizvodi u Americi nose njeno ime, a uspomenu na nju čuva i umjetnost, prije svega književnost i film.

(NN, rts)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije