Zanimljivosti

Potopljeni nacistički brod krije zlatne poluge?

Potopljeni nacistički brod krije zlatne poluge?
Potopljeni nacistički brod krije zlatne poluge?

Hitlerove zlatne poluge su uvijek bili predmet mitova i legendi. Britanski ronilac tvrdi da izgubljeno zlato nije u bunkeru ili u vozu u Poljskoj, nego da se ono nalazi na olupini potopljenog nacističkog broda "MV Vilhelm Gustlof" u ledenom Baltičkom moru.

Šezdesetjednogodišnjak je iznio ove tvrdnje nakon sastanka sa preživjelima sa tog potopljenog broda koji je otkrio tajnu. Rudi Lang je bio radio-operater na brodu u trenutku potapanja i svjedočio je o utovaru sanduka na "Vilhelm Gustlof" u luci u Poljskoj, za koje je mislio da je nacističko zlato.

Tadašnji 17-godišnjak je bio taj koji je poslao SOS nakon što je brod pogođen torpedom sovjetske podmornice S-13.

Nacistički oficiri su pokušali da prokrijumčare tri tone zlatnih poluga ukradenih iz Njemačke u posljednjim danima Drugog svjetskog rata na izbjegličkom brodu. Po sadašnjim cijenama zlata poluge će, ako zlato bude na ovoj olupini, vrijediti oko 118 miliona evra. Oficiri Trećeg rajha su bili poznati po pljačkama blaga i čuvanju vrijednih dragulja, metala i umjetničkih djela u trezorima banaka i širom njihovog carstva. Ali zlom sudbinom "Vilhelm Gustlof" nikad nije stigao na svoju destinaciju jer je potopljen od strane Sovjeta, gdje je svih 9.500 putnika nestalo.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije