Zanimljivosti

Preko lutrije do mjesta u vrtiću

Preko lutrije do mjesta u vrtiću
Foto: Ilustracija | Preko lutrije do mjesta u vrtiću

Mongolski bebi-bum doveo je predškolske ustanove u zemlji na samu ivicu opstanka, jer mjesta jednostavno nema! Bilo da je riječ o vrtićima ili školama, roditelji su prinuđeni da se oslone na sistem lutrije, koja određuje dalji tok razvoja njihovog djeteta. Naime, kako nema slobodnih mjesta, tako je nedavno uveden sistem gdje se brojevi djece izvlače u klasičnoj lutriji. Ukoliko nemaju sreće sa lutrijom, roditelji su primorani da plate privatne vrtiće, koji su preskupi za njihove budžete.

Mjesto u državnim vrtićima za djecu od dvije do pet godina dobija se u onlajn izvlačenju. Oni koji rizikuju i zaigraju ovu lutriju moraju biti spremni na sve. Jedan od njih je i Suhbatarin Boldbatar, koji priznaje da ne može priuštiti privatni vrtić za svog dvogodišnjeg sina. On još uvijek traži posao, a supruga se brine o bebi koja ima samo mjesec dana.

"Mislili smo da ćemo imati sreće, čak smo mu počeli nabavljati i stvari za vrtić", kaže Boldbatar i dodaje:

"Međutim, onda su nam samo SMS-om javili da naš sin nije izvučen. U tom momentu sam shvatio kako je nepošteno da djetetu određujete dalju sudbinu na osnovu te lutrije."

Državni vrtići imaju mjesta samo za polovinu od 146.000 djece koje su roditelji prijavili za mjesto u vrtiću.

Eksperti tvrde da je novonastala situacija zapravo rezultat lošeg planiranja od strane gradskih i državnih vlasti. Većina mongolskih vrtića i škola je izgrađena još u sovjetsko doba. Od sticanja nezavisnosti 1990. godine izgrađeno je tek nekoliko novih škola.

Da stvar bude još gora, učitelji i nastavnici su prije nekoliko dana stupili u štrajk jer im je dosta rada u pretrpanim učionicama za više nego bijednu platu.

"Morali smo prilagoditi učionice da prime čak 60 đaka, a s tim brojem nastavnici jednostavno ne mogu raditi. Dakle, nama je posao udvostručen, a plata je ostala ista", kaže nastavnica Tsergin Bajlag.

Ništa bolja situacija nije ni u vrtićima. Naime, u vrtiću br. 122 trenutno je smješteno čak 660 djece, iako je maksimalan predviđen broj oko 300.

Pretrpavanje vrtića i škola nosi i neke druge probleme, kao što su povećan broj viroza i loši higijenski uslovi.

Kada je riječ o siromašnim porodicama, one koje ne obezbijede mjesto u vrtiću, prinuđene su da djecu čuvaju kod kuće, jer predškolsko obrazovanje nije obavezno u Mongoliji.

Bogate porodice čak ni ne pokušavaju sa sistemom lutrije. One se, mahom, odlučuju za privatne vrtiće, koji su skupi, ali predstavljaju jedno sasvim drugačije okruženje od državnih vrtića, jer nisu pretrpani i vaspitači se mogu posvetiti svakom djetetu pojedinačno. Inače, do ovakvog stanje je doveo tzv. bebi-bum, jer se iz godine u godinu rađa sve više djece. O kolikoj razlici se radi, govori podatak da je 2006. rođeno 49.000 djece, dok je prošle godine rođeno čak 80.000 djece.

(ABS-CBN News)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije