Zanimljivosti

Preminuo Adolf Burger, posljednji falsifikator funti u nacističkom logoru

Preminuo Adolf Burger, posljednji falsifikator  funti  u nacističkom logoru
Preminuo Adolf Burger, posljednji falsifikator funti u nacističkom logoru

PRAG - Adolf Burger, posljednji od zatvorenika iz koncentracionog logora koje je prinudila nacistička Njemačka da stvaraju lažne britanske funte, preminuo je u 99. godini, javili su u četvrtak češki mediji.

Burger je napisao knjigu o svom neponovljivom iskustvu, koja je pretvorena u film "Falsifikator" koji je dobio Oscara za najbolji strani film u 2008.

Češki javni radio javio je da je on preminuo u utorak, pozivajuući se na informaciju od njegove kćerke. Burger je živio u Pragu od kraja Drugog svjetskog rata.

On je bio jevrejski aktivista iz Slovačke koji je proveo dvije godine radeći u ultratajnoj operaciji falsifikovanja, jednoj od najvećih u istoriji, u koncentracionom logoru Sachsenhausen, sjeverno od Berlina.

Oko 139 štampača i krivotvorirtelja uspjelo je replicirati funtu i dolar do kraja rata i stvorili su 131 milion funti u lažnim banknotama u okviru sheme bankrotirane njemačke države da preplavi britansko tržište lažnim novcem.

Napravljen po Burgerovoj knjizi "Đavolja radionica", film postavlja pitanja o moralnosti i opstanku falsifikatora, smještenih u odvojenim barakama i koji uživaju u malim luksuzima u jeku masovnih pogibija i patnji u logoru, prenosi AFP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije