Zanimljivosti

Prodaje se čuveni "Drakulin zamak"

Prodaje se čuveni "Drakulin zamak"
Prodaje se čuveni "Drakulin zamak"

Srednjovekovno utvrđenje u Brašovu i rumunski nacionalni spomenik kulture uskoro će promeniti vlasnika.

Čuveni zamak Bran, poznat kao »Drakulin zamak« iako nema gotovo nikakve dodirne tačke s Vladom Cepešom, mogao bi uskoro biti prodat za 80 miliona američkih dolara, piše „Smitsonijanmag“.

Ovaj portal prenosi pisanje britanskog „Telegrafa“, koji ističe da trenutni vlasnici su poodmaklim godinama i žele da neko „udahne novi život“ ovom mestu.

Zamak Bran je jedna od najpopularnijih turističkih atrakacija u Rumuniji i čuva brojne umetnine i predmete koji svjedoče o slavnoj istoriji ovih prostora, poput, recimo, nameštaja i predmeta iz narodne radinosti iz kolekcije Marije od Edinburga.

Prvo utvrđenje – napravljeno od drveta – podignuto je na ovom mjestu početkom XIII veka, kada je tevtonskim vitezovima zatrebalo utvrđenje na ulazu u klanac između Transilvanije i Vlaške. Sam zamak Bran prvi put se u istorijskim izvoprima pominje 1377. godine, kada je Lajoš I Anžujski dopustio Saksoncima u Brašovu da podignu kamenu citadelu.

Iako ima bogatu istoriju i zanimljivu arhitekturu, ovaj zamak je najpoznatiji jer se povezuje s Vladom Cepešom. Štaviše, mnogi ga nazivaju „Drakulinim zamkom“ uprkos tome što čuveni vlaški knez najvjerovatnije nikada nije ni kročio u njegove prostorije. Riječ je o tome da mnogi veruju da je Brem Stoker, autor romana „Drakula“, zamislio Bran kao mesto s kog vlada Cepeš, ali nema dokaza da je Stoker uopšte znao za postojanje ovog zamka. Ipak, u njemu možete vidjeti zanimljivu postavku o vlaškom knezu kao istorijskoj ličnosti, ali i jednu vezanu za Stokerovo viđenje ovog vladara.

(NN, nationalgeographic.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije