Zanimljivosti

Prokletstvo završnog ispita u Kini

Prokletstvo završnog ispita u Kini
Prokletstvo završnog ispita u Kini

Za nešto manje od deset dana u Kini počinje završni ispit, poznatiji kao gaokao, koji predstavlja jednu vrstu maturskog ispita. O tome koliko je ovaj ispit bitan kineskim učenicima svjedoči i podatak da mnogi cijepaju udžbenike ili se penju na spratove škole, ispuštajući nevjerovatne krikove, a sve kako bi smanjili stres.

Upravo zbog ove prakse, obrazovne vlasti provincije Sjamen su izdale određene zabrane te vodič za ponašanje učenika na završnom ispitu. 

Riječ je o dvodnevnom, izuzetno teškom ispitu, za koji se učenici spremaju i po nekoliko godina. Štaviše, srednje škole su izdale i psihološke vodiče kako bi uputile učenike na koji način da se izbore sa stresom.

Obrazovne institucije u ovoj provinciji smatraju da su nekonvencionalni načini rješavanja stresa uzeli maha, a sve to ometa normalan rad škola. Ipak, stres je razumljiv jer od gaokaa zavisi sve; naime, ocjene i svjedočanstva malo šta znače ako se ne položi gaokao. Zapravo, ovo je ispit koji određuje sudbinu učenika.

Na tom ispitu je sve na kocki - radi se o biti ili ne biti. Ko na gaokau ostvari dobar rezultat, može se upisati na najbolja kineske fakultete. Ko padne, njemu je put prema akademskoj karijeri i dobro plaćenim poslovima zatvoren.

"Gaokao je vrlo važna stvar za čitav život. Bez pretjerivanja", kaže Žao Si, mlada Kineskinja, govoreći o tome kako taj ispit ima veliki uticaj na ostatak života svakog učenika.

"Posebno za učenike koji žive na selu. Oni se nadaju da će na taj način dobiti priliku za bolji život u gradu", objašnjava mlada Kineskinja. Gaokao je, tvrdi, za njih jedina mogućnost.

Da bi ga položili, učenici u Kini mogu dobrovoljno ponoviti razred. Škole pritom ne vrše pritisak na učenike - pritisak dolazi s druge strane, od roditelja. Za djecu iz bogatih porodica gaokao nije tako važan. Čak i ako ga ne polože s dobrim rezultatom, roditelji ih mogu poslati na studij u inostranstvo.

Mnogi su tokom godina kritikovali ovaj način upisa na fakultet, jer dolazite u situaciju da se takmičite sa milionima mladih Kineza za ograničen broj mjesta na fakultetima. Takođe, zna se da su učenici spremni na sve, od varanja do korištenja visoke tehnologije uz pomoć koje polažu ispit.

O stresu s kojim se susreću učenici dovoljno govori i podatak da na polaganju ispita redovno dežura hitna pomoć, jer je nekim učenicima neophodna infuzija. Takođe, bilo je slučajeva da stres ovog završnog ispita dovede do kliničke depresije, pa čak i samoubistva.

Poznati Kinezi su takođe imali problema sa gaokaom. Tako je Džek Ma, osnivač Alibabe, čak tri put dobrovoljno ponavljao razred kako bi položio gaokao i upisao fakultet. S druge strane, kineski visoki zvaničnik Li Kećijang je iskoristio izuzetan uspjeh na gaokau da se uzdigne iz svog sela u Anhui provinciji i postane jedan od najcjenjenijih ljudi u Kini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije