Zanimljivosti

Pronađena olupina legendarnog „Endevora“, broda Džejmsa Kuka

Pronađena olupina legendarnog „Endevora“, broda Džejmsa Kuka
Pronađena olupina legendarnog „Endevora“, broda Džejmsa Kuka

Providens Stručnjaci smatraju da su blizu obale Roud Ajlenda pronašli olupinu „Endevora“, broda jednog od najpoznatijih istraživača u istoriji, Džejmsa Kuka.

Britanski kapetan komandovao je „Endevorom“ od 1768. do 1771. godine tokom poznatog mapiranja voda južnog Pacifika, ali je tačno mjesto njegovog potonuća ostalo misterija.

Nakon što je proputovao neistraženim vodama, brod je nekoliko puta mijenjao kapetana prije nego što je preimenovan u „Lord Sendvič“ i korišten u američkom Ratu za nezavisnost.

„Lord Sendvič je bio prvi lord admiraliteta u to vrijeme tako da je to logično“, rekla je Keti Abas, izvršna direktorka Pomorskog istraživačkog projekta Roud ajlenda, neprofitne organizacije formirane 1992. godine sa ciljem istraživanja pomorske istorije.

„Znamo zbog njegove veličine, dimenzija i mnogih drugih detalja da je 'Sendvič' bio 'Endevor'“, istakla je Abasova, dodajući da su sada konačno uspjeli da utvrde da se olupina nalazi u Njuportu blizu Round ajlenda.

Potopljen da blokira luku

Organizacija objašnjava da je brod namijerno potopila britanska mornarica uoči borbe za Roud ajlend 1778. godine.

Američka armija se okupila na kopnu, a Francuzi su poslali flotu kao podršku. Britanci su znali da su u velikoj opasnosti i naredili su da potope 13 brodova u liniji kako bi blokirali grad sa mora. Potopljeni su u prilično plitkim vodama“, naveli su iz organizacije.

Sada vjeruju da „Endevor“, odnosno „Lord Sendvič“, leži na morskom dnu zajedno sa 12 drugih olupina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije