Zanimljivosti

Radionica papirne haljine u Počitelju (FOTO)

Radionica papirne haljine u Počitelju (FOTO)
Radionica papirne haljine u Počitelju (FOTO)

Kostimografkinja i redovni profesor scenskog kostima na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu Ljiljana Petrović na Međunarodnim susretima mladih stvaralaca u Počitelju priredila je radionicu, čija je tema „Papirne haljine - papper dress“.

- U toku radionice, koja je održavana u kući Gavrankapetanovića, realizovali smo pet kostima. Koristili smo različitu papirnu galenteriju i od koje smo uradili kostime koji mogu biti nosivi i mogu biti samostalne instalacije u prostoru. Insistirali smo na različitim formama kostima i strukturama kostima - izjavila je Petrović.

Njene bivše studentice Ivana Lazarević i Sanja Stepanović su također učestvovale u izradi kostima, koje su na fotosessionu nosile glumice iz Zagreba Nina Ugrinović i Elizabeta Brodić i iz Sarajeva Esma Sarić.

- Snimanje je trajalo jedan dan na nekoliko lokacija u Počitelju. Sam ambijent i druženje s kolegama s drugih akademija su bili inspirativni za rad mladih kostimografa - rekla je Petrović, nadajući se da će manifestacija zaživjeti dugi niz godina na zadovoljstvo učesnika, organizatora i stanovnika Počitelja.

Posebnu zahvalnost izrazila je profesoru i režiseru Nenadu Dizdareviću i organizatoru Hamdiji Karaliću, koji su pozivajući kolege s drugih akademija omogućili realizaciju nekoliko umjetničkih projekata.

- Međunarodni susreti mladih stvaralaca su bili odlična prilika za scenografe, redatelje, glumce, snimatelji, montažere, kostimografe i producente da snime dokumentarni film o pripremama za skokove sa Starog mosta i igrani film „Razglednica iz Počitelja“. Mladi ljudi u svojoj mašti mogu sve da naprave - poručila je u izjavi kostimografkinja Ljiljana Petrović.

Njene studentice Lazarević i Stepanović su kao kostimografkinje bile dio autorskog tima na snimanju igranog filma u Počitelju, redatelja Gorčina Zeca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije